Slobodni mediji – oslobođeni građani

Uz osmeh do osmeha – aktivizam i kreativnost gimnazijalaca

Tea Tonić, učenica Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, inicijatorka je školskog projekta „Uz osmeh do osmeha“. I sama je imala ideju da osmisli nešto kreativno i lepo i doprinese svojoj zajednici, a da u tome učestvuju njeni vršnjaci koji u sebi prepoznaju i aktivizam i kreativnost. Kada je na času predmeta „Jezik, mediji i kultura“ dobila zadatak da osmisli takav projekat on je ubrzo i nastao, a podrazumevao je uspostavljanje saradnje sa korisnicima ustanove „Mara“, druženje uz kreativne poklone, motivacione poruke, predstavu i film. Uspelo je, uz osmehe i jednih i drugih.

Onaj ko je spreman na aktivizam spreman je da rešava probleme u svom okruženju, da daje podršku onima kojima je neophodna, da se bavi humanitarnim i društveno korisnim radom i pomogne zajednici da živi u zdravijem i lepšem okruženju i slično. Mladi su spremni da reaguju, ukazuju, pomažu, uređuju, podstiču. Među njima ima pravih lidera jer ih pokreće ideja o ličnoj odgovornosti i prema sebi i prema drugima.

Tea Tonić i njeni vršnjaci imaju tu energiju u sebi i prepuni su ideja o novim projektima, nakon što su realizovali svoj školski projekat „Uz osmeh do osmeha“, u kome su učestvovali ne samo Teini vršnjaci iz odeljenja već i članovi Učeničkog parlamenta, a priključili se i drugi učenici.

„Sve je krenulo od jednog domaćeg zadatka koji smo dobili iz predmeta „Jezik, mediji i kultura“. Moja želja je bila da sve podignem na jedan viši nivo, a u tome su mi pomogli drugari iz odeljenja i škole. Najpre smo odabrali ciljnu grupu i to nam je dalo još veću motivaciju za rad“.

Projekat je podrazumevao brojne aktivnosti u kojima su svi članovi Teinog tima uživali što se moglo videti na kraju projekta, kada su izveli scenski nastup za svoje nove drugare iz „Mare“ u svečanoj Sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i prikazali kraći film o svojim akcijama od početka do kraja projekta.

„Pre svega imali smo aktivnost pisanja motivacionih pisama za naše drugare. To je bila zanimljiva akcija. Okupili su se članovi naše grupe i uživali ssmo u tom radu. Zatim smo pravili paketiće za njih i u sklopu još jedne akcije i druženja mi smo ih posetili i uručili paketiće. Bila je i predstava koju smo pripremali zajedno sa pevačima, plesačima i svim učenicima koji su bili uz nas“

Korisnici Mare i učenici gimnazije zajedno su bili u publici i uživali u scenskom nastupu i muzici. Nakon ovoga saradnja će se nastaviti.

„Kada smo bili u poseti „Mari“ videli smo da su naši novi drugari skloni umetnosti i u planu je da organizujemo radionicu dekupaža.“

Radeći na ovom projektu učenici su mogli da iskažu i pokažu i sve svoje talente.

Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Oznake

Dragan Kocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 49 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 38 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend