Društvo TrgNI se

Diploma je na korak od tebe, ali koliko ti je zaista neophodna?

Foto: Pixabay
Novinari naše redakcije sproveli su anketu među mladima o tome koliko im je značajna diploma i kako je vide. Neki mladi diplomu vide kao ličnu korist, drugi misle da je to karta za dalje, a pojedini i da diploma više nije neophodna za rad.

Jedna sagovornica ima završen fakultet i veruje da treba da radi posao za koji je školovala. Uprkos tome, smatra da plate danas nisu adekvatne.

„Dilpoma je, za mene bar, više lična stvar”, odgovor je mlade Nišlijke. Ona dodaje da smatra da vrednost diplome nije opala samo kod nas, već i u drugim zemljama. „Ne mislim da ne vredi u Srbiji, nego da generalno ne vredi više nigde. Svako može da se kvalifikuje za sve”, njen je stav. Napominje da diploma za nju predstavlja nešto lično, što nju zanima i čime ona želi da se bavi.

Studentkinja srpskog jezika i književnosti dobija komentare okoline da ne studira perspektivan fakultet. „Svi mi kažu da je glupost što studiram, jer neću moći da nađem posao. Ali ja se nadam da će biti posla za nas”, zaključuje ona.

Student muzičke akademije smatra da je diploma neophodna prosvetnim radnicima, ali ne i preduzetnicima. „Da bi se neko zaposlio u školi naravno da je važna. Ako neko ide u preduzetništvo, sasvim je nevažna”, ističe ovaj mladić.

Jedna sugrađanka smatra da je diploma važna za stručnost, ali da ipak ima mnogo nestručnih. „Mislim da je značajna za obrazovanje i stručnost. S druge strane, mnogo ljudi dobija diplome, a da nisu stručni za to”, navodi ona. Dodaje da diplomu vidi i kao kartu za dalje, što je, kako kaže, jedna od dobrih opcija.

Mladi Nišlija značaj diplome vidi u zavisnosti od sektora posla. Ipak, ističe da je diploma značajna na ličnom planu. „Na individualnom planu mislim da je značajna. Ne kao papir, nego sistem obrazovanja koji osoba prođe, koji poprilično utiče na formiranje ličnosti”, navodi on. Dodaje da je papir korisna stvar koja može da otvori određena vrata na određenim mestima.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Massimo
Za 0 minuta

Lose Vino

Massimo
Michael Buble
Za 4 minuta

Sway

Michael Buble
Fermin Muguruza
Za 7 minuta

Urrun

Fermin Muguruza
Duran Duran
Za 11 minut

Black Moonlight

Duran Duran
Detour
On Air!

Imas Sebe

Detour

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend