TrgNI se

Predstavnici studenata pred Evropskim parlamentom, ključne teme politička kriza i izbori u Srbiji

Predstavnici studenata okupljeni oko neformalne aktivističke grupe "Borba", otputovali su u Brisel gde će se u narednim danima sastati sa visokim zvaničnicima Evropskog parlamenta kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj krizi u Srbiji.

Studentkinja novinarstva, Emilija Milenković, sa Fakulteta političkih nauka i Staša Cvetković, studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu otputovale su u Belgiju kako bi sa najvišim evropskim zvaničnicima razgovarale o političkoj kriti krizi u Srbiji i hapšenju studenata koji su protetsovali protiv izborne krađe na decembarskim izborima.

„Prvi susret bio je u DG NEAR (Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations), gde smo istakle pitanja hapšenja studenata, zloupotrebe biometrijskih podataka i ponašanja režimskih medija prema mladima koji su učestvovali na protesima. Razgovarale smo o političkoj krizi, izborima i predložile praćenje sudske procedure za uhapšene studente kako bi se osiguralo fer i pošteno suđenje na osnovu dokaza, a ne hira. Takođe smo apelovale na nepriznavanje legitimiteta izbora na svim nivoima i pokretanje međunarodne istrage o izbornom procesu u Srbiji.” kazala je  Emilija Milenković.

Kako se navodi u saopštenju „Borbe“ kasnije je usledio susret sa Alesandrom Moreti, šeficom delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom. Razgovor se fokusirao na nepriznavanje legitimiteta izbora i uključivanje Evropskog parlamenta u reviziju događaja koji su obeležili izborni proces.

“Očekujemo zvaničnu rezoluciju Evropskog parlamenta o trenutnom stanju u Srbiji sa preporukama i zahtevima. Naglasile smo potrebu da Parlament osudi ponašanje vladajuće stranke na izborima i ponovo zahtevali međunarodnu istragu. Takođe smo razgovarale o potencijalnom formiranju skupštine u Srbiji, ističući potrebu za odbijanjem saradnje ukoliko nema legitimiteta“,  poručila je Staša Cvetković.

Predstavnice studenata nastvaljaju razgovore u Briselu jer kako kažu žele da upoznaju međunarodnu zajednicu sa dešavanjima u Srbiji.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Aerosmith
Za 2 minuta

What it Takes

Aerosmith
Madness
Za 7 minuta

Cest La Vie

Madness
Fall Out Boy
Za 10 minuta

So Much For Stardust

Fall Out Boy
Grouplove
Za 14 minuta

Deadline

Grouplove
Frazey Ford
Za 18 minuta

September Fields

Frazey Ford

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend