Promo

Čvarci – umesto grickalica, domaći “kikiriki”

Poslednjih godina, u Srbiji su izuzetno postali popularni čvarci. Iako se ranije govorilo da je to nezdrava, masna hrana, mišljenja su se promenila pa su čvarci sada na ceni, pogotovo ako se radi o domaćem proizvodu.

U mesarama i prodavnicama čvarke možete naći i po ceni od 700 dinara, ali negde cene premašuju i 2.500. Proizvod koji je nekada bio namenjen siromašnima, sada je postao luksuz. Iako se ranije smatralo da su svinjska mast, čvarci i slanina uzrok gojaznosti i visokog holesterola, sada se ovi specijaliteti sve više uvode u ishranu, a mast se čak smatra zdravijom od ulja.

A kako se spremaju domaći čvarci? Svaka porodica ima neki svoj recept koji ne bi želela da deli sa drugima. City radio je razgovarao sa Slavišom iz sela Azbresnica o tome kako on pravi idealne čvarke. Moramo da priznamo da ni on nije želeo da sa nama podeli sve detalje, ali smo ipak uspeli da saznamo suštinu.

Čvarci se prave od svinjskog mesa, odnosno od slanine i masnog mesa, koji se tope u kazanu. Tokom kuvanja mast se otopi i iscedi, a sitni komadi mesa treba da se osuše i isprže, kao i da se usole. Doduše, neki domaćini smatraju da ne treba soliti čvarke jer tako izgube hrskavost.  Slaviša nam objašnjava da najmanje tri ili četiri puta treba da se ocede kroz rešetku. Koristi se i gaza.

“Neki ljudi manje prže čvarke i jedu ih više sirove, ali ja volim da ih više upržim jer onda to budu pravi domaći čvarci. Onda stvarno izgledaju kao domaći kikiriki. Mogu da se jedu kao meze, ali ipak je bolje da se uz njih uzme hleb. Pošto je to jaka hrana, ne bi trebalo mnogo da se pojede odjednom”, kaže on kroz smeh. Naglašava da čvarci koji mogu da se kupe u prodavnicama uglavnom nisu isti kao oni domaći. Domaće čvarke odlikuje hrskavost i zaista su prava domaća grickalica, koja može da se služi kao meze ili kao glavno jelo uz hleb i luk.

Kada ih prave neki domaćini dodaju vodu ili mleko, neki smatraju da je važna temperatura u prostoriji, dok drugi najveću važnost pridaju veličini komada slanine koje stavite u kazan. Kažu da komadi ne smeju da budu ni previše veliki ni previše mali, idealna veličina je oko 3cm.

Slaviša ne pravi duvan čvarke, koji su uglavnom popularni u valjevskom kraju, ali svoj recept ljubomorno čuva od drugih. Kada ga pitate da otkrije svoju tajnu, gleda na drugu stranu i malo skreće sa teme. Voli on da priča o svojim uspesima i, kao svaki domaćin, ponosi se idealnim čvarcima, ali neke tajne ostaju unutar porodice.

Bez obzira na to da li se odlučite za više ili manje pržene čvarke, da li ćete ih kupiti u prodavnici ili direktno od proizvođača, dokazano je da čvarci nisu nezdrava hrana, već prava energetska bomba. Idealna kombinacija uz ovaj domaći specijalitet je domaća rakija, ali o tome ćemo neki drugi put.

CitySmart

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali