Promo

Pešačka zona u Nišu u znaku sveta bez duvanskog dima: Umetnička atrakcija „Make Art from Škart“

Pešačka zona u centru Niša od 9. do 11. septembra biće pretvorena u uličnu izložbu gde će mladi umetnici, kroz postavku instalacija „Make Art From Škart“ pokazati kako oni vide svet bez duvanskog dima.

Umetnički radovi biće napravljeni od predmeta koji nose jasnu poruku – pepeljare, upaljači i šibice nam nisu potrebni u budućnosti bez duvanskog dima, a posetioci takođe mogu da doprinesu donošenjem predmeta koje bi odbacili prestankom pušenja cigareta ili prelaskom na bolju alternativu.

Ovaj, jedinstveni umetnički koncept, deo je velikog IQOS karavana koji stiže u Niš. Simboličnog naziva „Zagrejani za naš grad“, karavanima cilj da upozna javnost sa vizijom budućnosti bez duvanskog dima, boljem izboru u odnosu na pušenje cigareta kao i štetnim efektima sagorevanja. Samim tim, „Zona za zagrevanje“ biće otvorena samo za punoletne posetioce.

Ključni problem kod cigareta jeste proces sagorevanja i stvaranje duvanskog dima u kome se oslobađa više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne.

Uređaj IQOS, koji je baziran na tehnologiji zagrevanja duvana, ne stvara dim već aerosol, koji tako u proseku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. To svakako nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Na procesu istraživanja i razvoja sistema koji je baziran na tehnologiji zagrevanja duvana radilo je više od 400 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza više od 10 godina, a potpuni prelazak sa cigareta dovodi do značajnog smanjenja štete u poređenju sa pušenjem klasičnih cigareta. Ipak, nijedan proizvod ovog tipa nije bez rizika i sadrži nikotin, koji stvara zavisnost.

Grad Niš je druga stanica IQOS karavana pošto je tokom juna aktivacija organizovana u Kragujevcu.

Dragan Kocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

B 52s
Za 2 minuta

Roam

B 52s
Jace Everett
Za 6 minuta

Bad Things

Jace Everett
Zombies
Za 9 minuta

She's Not There

Zombies
Pavlov's Dog
Za 12 minuta

Julia

Pavlov's Dog
Marillion
Za 15 minuta

Kayleigh

Marillion

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend