Otvoreni radio u vreme korone

Organizacija JCI još jedna prilika da se mladi aktiviraju

Da mladi žele da budu uključeni u društvene događaje i da ih se tiču problemi u zajednici, govori i priča o JCI organizaciji koja već godinama unazad realizuje ideje mladih i ambicioznih članova i projekte humanitarnog karaktera. Gosti City Smart radija bili su predstavnici ove organizacije, Matija Desančić i Damjan Anđelković.

U Nišu postoji više organizacija kroz koje mladi mogu da se usavršavaju i budu od koristi u svojoj zajednici. Jedna od tih je JCI organizacija koja ima svoju komoru u Nišu  desetak godina, a iza sebe već ima nekoliko, sada već tradicionalnih projekata poput humanitarnog  “Tri na tri” , a poznate su i  “Daske  humanosti” koje se održavaju u Lutkarskom pozorištu.

JCI je neprofitna oragnizacija koja nastoji da stvori pozitivne promene u celokupnoj društvenoj zajednici i u svojim članovima. Cilj je da mladi i ambiciozni ljudi mogu da uče i da rade na sebi, ujedno pomažući svojoj zajednici. Ove godine JCI slavi 106 godina postojanja, a postoji u preko 120 zemalja. Najpoznatiji projekti komore JCI Niš su „Izjasni se”, „Daske humanosti”, „JCI 3 na 3”, „@Niš“, „Kupi me“.

Matija Desančić, predsednik organizacije kaže da se “porodici” koja broji oko dvadesetak aktivnih članova priključio jer je želeo da radi na sebi, ali nije znao odakle da počne.

,,Naše članstvo se deli u tri kategorije. U prvoj je ono šta mi možemo da uradimo kao pojedinci za JCI, u drugoj ono što organizacija može da učini za nas i u trećoj ono što možemo da pružimo zajednici”, objašnjava Desančić.

On dodaje da jednu individuu izdižu na jedan viši nivo znanja, primenjujući na praktičnim primerima naša znanja, principe i standarde.

,,Mnogo velikih prilika ima. Radi se na projektima, na individualnom rastu i razvoju, na tome što jedna individua može da doprinese, kao što je neki novi način rada. Ono što mi možemo da pomognemo nekome je da se uključi u organizaciju projekata i pokažu se”, kaže Matija Desančić.

Matija ističe da se kroz zajednički trud i angažovanje može mnogo napredovati, a dobri primeri su i članovi koji su se kasnije osamostalili i osnovali svoje biznise.

Damjan Anđelković, koji je po zanimanju advokat, a u JCI-u član tima za medije i komunikaciju takođe ističe koliko mu je volontiranje pomoglo, pa neka znanja primenjuje i u svakodnevnom životu.

,,Naučio sam više da slušam”, uz osmeh kaže Anđelković.

Poziv za nova članstva je otvoren preko cele godine.

,,Ono što je potrebno jeste da nam se svi zainteresovani jave putem naše Fesjbuk stranice JCI Niš, a mi ćemo im proslediti mejl na koji mogu da pošalju svoj CV, kao i link sa prijavom koji mogu da popune onlajn. Nakon toga pozvaćemo ih na intervju, a ako ga prođu biće pozvani na mentorski proces”, kazao je Anđelković.

Kroz mentorski proces će, kako ističe Anđelković, članovi raditi po timovima na zajedničkom projektu koji se tiče rešavanja problema na lokalnom nivou. Najbolji projekat biće realizovan kada se ukaže prilika.

Pozivaju sve od 18 do 40 godina da im se jave ukoliko žele da se priključe u veliku porodicu JCI i time zajedno doprinesu društvu ali i napreduju na ličnom planu.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend