Otvoreni radio za otvoreno društvo

Položaj OSI bolji nego ranije, ali bi trebalo još mnogo raditi

Miljan Hadžović
Vanredna situacija, epidemija virusa korona i pretvaranje sportskih sala u privremene kovid bolnice uticali su na gotovo sve sportiste. Neki su mogli da nađu alternativu tako što su trenirali na otvorenom, ali ne svi. Niški košarkaši u kolicima, članovi kluba KKK „Nais“, u tom periodu ostali su bez mogućnosti za treniranje.

O tome kako su se košarkaši u kolicima snašli u vreme epidemije, šta je ono što im je potrebno za napredovanje i još veće uspehe, razgovarali smo sa Miljanom Hadžovićem, trenerom KKK „Nais“ i naučnim saradnikom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Niški košarkaši u kolicima su pored svih nedaća uspevali da se izbore, pa smo bili u prilici da na svako malo čujemo o njihovim podvizima na terenu. Strast i ljubav koja zavlada kada utakmica krene je nešto što se ne može opisati. Izazova za njih ima i bez epidemije, a sa njom su se javili i novi.

„Epidemija nije zaobišla ni KKK „Nais“. Mi smo pre korone trenirali u maloj sali sportske Hale „Čair“ i imali smo neke jutarnje treninge koji su bili besplatni. Nakon proglašenja vanrednog stanja morali smo da napustimo salu“, kaže Hadžović.

Kada se tokom leta situacija malo smirila, morali su da nastave sa treninzima kako bi završili sezonu.

„Pokušali smo u gradu, međutim sve sale su bile zatvorene, osim za klubove koji se takmiče u Evropi. Pokušali smo u drugim gradovima, dva puta smo išli za Knjaževac nedeljno i za Belu Palanku i tako smo završili sezonu, s kojom smo prezadovoljni jer smo po prvi put učestvovali u ligi, kao najmlađi klub i jedini južno od Beograda“, ističe Hadžović.

Niški košarkaši u kolicima osvojili su i treće mesto na kupu, a nakon toga krenule su pripreme za novu sezonu.

„Mesec dana smo trenirali u maloj sali i nakon toga je opet hala izuzeta iz sistema sporta i ponovo smo pokušali da nađemo bilo gde.Nismo hteli da gasimo klub, radili smo sve što je u našoj moći, pisali svima. Našli smo svoj krov nad glavom u Bojniku, koji nam je izašao maksimalno u susret“, kaže Hadžović.

On smatra da je korona zadala veliki udarac osobama sa invaliditetom koje treniraju u klubu.

„Ovaj sport je probudio kod njih novu energiju. Sada kada je ova korona, to je veliki udarac za njih, jer nekoliko igrača zbog samih putovanja, nisu u mogućnosti da treniraju. Neki momci jednostavno ne mogu da budu van Niša, put i trening traju ukupno pet do šest sati“, objašnjava Hadžović.

Dodaje da je Grad pomagao KKK „Nais“, u vidu besplatnih termina, finansija, a sada će pokušati zajedno da reše problem prostora kako bi niški košarkaši u kolicima ipak počeli ponovo da treniraju u Nišu.

Hadžović posebno ističe povezanost sa klubovima koja im jako puno znači, jer je sama oprema izuzetno skupa.

„Bez uzajamne pomoći, bez dobrih odnosa i prijateljstva, svakako ni naš klub u Nišu ne bi postojao. Pomogao nam je Savez košarkaša u kolicima Srbije, dali su nam neka od sportskih kolica iz njihovog magacina. Tu se uključio i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, sa koga i dolazi predsednik kluba prof. dr Marko Aleksandrović, pomogao sa novim kolicima. Organizovali smo akcije i donacije od većih društveno odgovornih firmi i nabavili nekoliko sportskih kolica. Prošle godine smo na konkursu Ministarstva dobili sredstva i kupili kolica“, kaže Hadžović.

On je pozvao sve osobe sa invaliditetom, da izađu iz svojih domova i da im se jave, preko drušvenih mreža ili nekog ličnog kontakta i da dođu na trening.

„Možda im se ne dopadne baš košarka, ali ćemo ih svakako uputiti na neki drugi sport, jer Niš je stvarno ovde regionalni centar, kada je u pitanju sport osoba sa invaliditetom“, naglašava Hadžović.

Položaj osoba sa invaliditetom danas je bolji nego ranije, kaže Hadžović, ali smatra da bi trebalo još mnogo toga uraditi, prvenstveno u vidu pristupačnosti.

„Kretanje, odlazak u kafić, restoran i to je problem. Ne postoji rampa ili već kada budete u kafiću, ukoliko je osoba u kolicima, ne može otići u toalet. O svim tim stvarima treba voditi računa i apelujem na ljude iz grada koji prave objekte koji su za javnu namenu, kao što je naša hala, da vode računa da osobe sa invaliditetom mogu da uđu u te institucije. Osobe sa invaliditetom žele da budu samostalne i da sami izvršavaju sve obaveze. Verujem da je to lako rešivo i da se može napraviti standard da svaka institucija bude dostupna osobama sa invaliditetom“, zaključio je trener KKK „Nais“ Miljan Hadžović.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Vaya Con Dios
Za 2 minuta

Forever Blue

Vaya Con Dios
Whitney Houston
Za 5 minuta

Didn't We Almost Have it All

Whitney Houston
Alessia Cara
Za 10 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 13 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 17 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend