Otvoreni radio za otvoreno društvo

Siniša Janković: U borbi protiv korupcije može pobediti samo živ vojnik

Foto: City Smart radio
Da je Srbija zemlja gde vladavina prava odavno ne postoji, a da MUP koji bi trebalo da bude snažan oslonac u društvu odavno nema tu ulogu, već je oružje vlasti, rekao je na promociji svoje knjige "Kako je jedna ceduljica srušila MUP", inspektor u penziji Siniša Janković.

“U Srbiji se još nije desilo da neko nije zloupotrebio moć, a da je imao”, navodi Siniša Janković u svojoj knjizi “Kako je jedna ceduljica srušila MUP”. Iz svog višedecenijskog iskustva Janković je, kako kaže, sam primer da borbu mogu voditi samo živi vojnici, a da je teško ali ne i nemoguće ostati čistog obraza, čak i kada nameću samo jedno pravilo – biti uniformisan poslušnik. Zato ovim projektom želi da promoviše i decentralizaciju Srbije.

Janković je veš šestu godinu u penziji, a njegovo radno iskustvo i suočavanja sa raznim nepravdama opisao je u svojim knjigama. Prva knjiga je o periodu provedenom u Radnoj grupi i nosi naziv “Oči u oči sa političkom korupcijom”, gde je javnost mogla da sazna kako stvari funcionišu iza “debelih zidina” MUP-a.

Vladavinu prava u svojoj knjizi poredi sa vazduhom. Prirodna je i podrazumeva se, sve do trenutka kada počnemo da razmišljamo i pričamo o njoj jer već tada sve počinje da ukazuje da nešto nije u redu.

Na ideju da napiše prvu knjigu došao je pre 11 godina. Bio je član Radne grupe za 24 sporne privatizacije, ali i deo projekta “Azotara”, pa iz prve ruke zna dovoljno o političkoj korupciji i aferama protiv kojih je pokušavao da se bori.

“Tada je bio aktuelan predmet koji je mučio pančevačku policiju. Mučili smo se sa fabrikom Azotarom. To je bila velika muka, a došlo je dotle da me je pozvao jedan od načelnika iz MUP-a”, kaže Janković i objašnjava da je taj poziv značio da se prestane sa tom operacijom.

Kada je bio deo operacije “Azotara”, nije klonuo iako je bio pod pritiskom.

“Da sam se nervirao, ja bih umro do sada već sto puta. Morate da se nervirate, ali i da čuvate neko zdravo tkivo za u buduće. U rokovnik sam napisao “Neće ovo moći tek tako da prođe”.  Prošlo je 11 godina i, kao što vidite, ovde smo u dovoljnom broju i mi smo dokaz da neće proći”, rekao je i dodao da zna da nije promenio svet, ni svest ljudi, ali se borio.

Takvih je predmeta bilo mnogo. Mnoge smo do sada afere i zaboravili jer smo, prema njegovim rečima, zamorčići izloženi velikoj količini laži.

“Svako ima prag informacija. Veliki broj građana ne želi da bude informisan i ne interesuje ga politika. Svi su lopovi i svi lažu, a jako je teško izboriti se sa tim”, objašnjava Janković.

Vlast je, navodi,  pripremljena na svako novo otkriće nezavisnih medija, pa svoju kampanju sprovodi vrlo osmišljeno po starim obrascima.

Strah je, kaže, zavladao među ljudima i malo je onih koji se drznu da se suprotsave vladajućoj klimi. Janković poručuje da ne treba odustati od borbe, već se boriti čak i onda kada nema mnogo onih koji bi stali iza naših stavova čak i kada znaju da smo u pravu.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 2 minuta

Holding Back the Years

Randy Crawford
Emeli Sande
Za 6 minuta

Shine

Emeli Sande
King Gizzard & the Lizard Wizard
Za 10 minuta

Interior People

King Gizzard & the Lizard Wizard
Honne
Za 14 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Her
Za 17 minuta

Fight For You

Her

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend