Otvoreni radio za otvoreno društvo

Tražimo bolje uslove u porodilištu zbog ćerki sutradan

Četiri humane mame iz Niša, pokrenule su akciju pod nazivom ,,Izazov za porodilje". Izazov je osmišljen tako da ujedni sve žene koje će putem društvenih mreža apelovati na nadležne da se poboljšaju uslovi u porodilištima širom Srbije. U studiju City Smart radija ugostili smo Radmilu Veljković, jednu od pokretača akcije koja je podelila svoje iskustvo iz porodilišta.

“Ovo je jako važna tema. O njoj bi trebalo da se priča, kako bi je što više žena čulo. Zbog toga smo došle na ideju da pokrenemo izazov. Zamišljen je tako da žene koje su prošle iskustvo porođaja snime ili pošalju fotografiju i napišu da želimo da apelujemo na vlasti da se uslovi u porodilištima promene. Ne tražimo luksuz, tražimo samo ono najosnovnije. Želimo da iz porodilišta izađemo dostojantveno, kazala je Veljković.

Ona je objasnila da su uslovi u porodilištu loši. Hrana je oskudna i nije sveža, a porodiljama su neophodni bolji i obilniji obroci, zbog laktacije i oporavka. Higijena je loša.Nije na nivou, čak ni ispod nivoa. ,,Nažalost higijena uopšte nije na nivou, ispod nivoa je. Kada bi se kupatila čistila bar dva do tri puta  bila bi pristojnija”, kaže sagovornica. Dodaje da to deluje žalosno.,,Mi  želimo da nam počiste kupatila u porodilištu, to deluje van svake pameti, deluje poražavajuće. Izbacite kante, unajmite još jednu čistačicu, pitajte volontere možda bi neko hteo da pomogne. Želimo da se to stanje poboljša. I mi radimo nešto da se to stanje poboljša”.

Još jedan od problema su spavaćice. Ni jedna od spavaćica nije cela, ili su iscepane, pohadane, isflekane ili nisu prilagođene vama, a morate da ih nosite.,,Kada sam ja bila na porođaju dali su mi četiri spavaćice, ali nijedna nije bila cela, nijedna nije bila prilagođena mojoj konstituciji. Za vreme trudnoće dobila sam na težini. Obratila sam se medicinskom bratu i kazala: meni su ove spavaćice male. On je na to odgovorio: ,,Da li se žališ ili se hvališ?” ,,To nije bila baš primerena šala za jednu ženu koja će sa prizemlja otići na drugi sprat i na svet doneti svoju bebu. Takve komentare ne bi trebalo čuti ni na ulici jer su neprimereni i nepristojni”, ističe.

Postavlja pitanje:,,Kako spremiti žene psihički na prljav WC, na isflekane dušeke, na neudobne krevete, na prljave jastuke kojih nekada i nema, na posteljinu koja ja umazana?  Setila se svog iskustva nakon porođaja i isflekane posteljine. ,,Medicinska sestra je okrenula krvavu stranu posteljine ispod jastuka i kazala evo sada je u redu. ,,Prva pomisao u tom trenutku mi je bila ja na tu posteljinu treba da stavim svoju novorođenu bebu,” priča sagovornica. Napominje da su se u tom trenutku u njoj smenjivala različita osećanja: šok, bes, ljutnja i na kraju nemoć.

Veljkovićeva objašnjava da nijedna žena ne bi trebalo da se oseća poniženo kad krene na porođaj. Iskustvo porođaja je bolno, i ume ponekad da bude strašno.Ono što svaku porodilju plaši jeste da li će sve biti u redu sa bebom i hoće li imati adekvatnu negu.  ,,Podeliću sa vama svoje iskustvo. Ja sam na porođaju primila epidural i trebalo je ležim 12 sati. Međutim meni je sestra donela bebu na podoj,  pre isteka tog vremena. Stavila mi je na dojku i otišla. U obe ruke imala sam braunile, i bilo mi je teško da držim bebu. Pored toga  nisam znala šta treba da radim, a nisam imala koga da pitam”, priča ona.

Priseća se da je nakon toga imala probleme sa grudima, te da su se pojavile ragade jer hvat nije bio dobar. Seća se da je sutradan sestra pitala da li je norrmalna, šta je to uradila, videvši njene grudi. ,,Govorim o medicinskim radnicima. To su oni ljudi koji treba da nam pruže pomoć, da nam pokažu. Kada pitamo: izvinite da li može pomoć?Da nam je ukažu, i bez izvinite. Da li je uopšte potrebno da pitamo da nam ukažu pomoć? – pita se sagovornica.

Napominje da se važnost ovog izazova ogleda u tome, da se nešto promeni na bolje, a ne da se neko proziva. ,,Mi nećemo izlaziti na ulice, nećemo praviti proteste, nećemo biti nemirne. Želimo da na jedan pristojan način pokažemo da nismo zadovoljne i da treba da dođe do neke promene. Ovo što imamo nije osnova. Nije i malo, ni blizu onoga što bi trebalo da se nađe u jednom porodilištu, kaže sagovornica i dodaje da je najstrašnije kada pomisli da će jednog dana to sačekati njeno žensko dete, koje nema, ali će možda u budućnosti roditi.

Kontaktirali smo Univerzitetski klinički centar da čujemo njhovu stranu priče, ali nisu odgovorili na naša pitanja. Rukovodilac klinike za ginekologiju i akušerstvo, doc. dr Dejan Mitić nam je u telefonskom razgovoru kazao da ne može da daje izjave van ustanove, ali da se lično zalaže za pobošljanje uslova u porodilištu. Posebno ako to može doprineti boljoj nezi  pacijenata.

Podsetimo humane mame iz Niša: Vladana Stojanović, Jovana Soteli, Dejana Tošić i Radmila Veljković uspešno su izvele akciju sakupljanja benkica koje su donirale porodilištu. Pored toga pokrenule su akcije paketić pomoći i spavaćice za mame, koje su i dalje aktuelne.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Rado, bravo. Ovakva akcija je, nazalost, morala jednom krenuti. Drustvo ne kapira da se natalitet i zbog sliva porodjaja smanjuje. Ko bi lud po drugi put zeleo tamo?!
    Nisko porodiliste malo malo dobija razne vidove pomoci, bar se tako javlja na medijima, ali to ni malo ne utice na cistocu, udobnost i pomoc porodiljama. Naprotiv. Da napomenem da su kreveti takvi da upadnete unutra i ako biste da odete u toalet, to je tesko izvodljivo. Krevet upao 50cm,a o da preskacete metalni ram… Sve to sa savovima, brunilama, iscepanim spavacicama… Ja sam se kao porodilja osecala kao u konc logoru. Sbi su mi se dralu, izgledala sam jadno u spavacici rasporenoj uzduz, napred, videlo mi se sve ali SVE… Sta pitas, ne smes… Sta zatrazis, psovanje, pretnje, podsmeh. Malo fali da ti. istetoviraju broj, obriju glavu i biju te. Wc je takav da ne mozes uci, solja prepunjena, iz nje svasta ispada… A ti ne mozes ni da se savijes, ni sednes. Nema neke drske da se oslonis tj pridrzis jer zbog savova ne mozes to obaviti normalno… Uzas uzas uzas
    Zato bravo za akciju i nadam se uspehu, zarad nasih zena, dece i celog drustva.

Trenutno na radiju

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 2 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Men I Trust
Za 5 minuta

Tailwhip

Men I Trust
Florence And The Machine
Za 9 minuta

Hunger

Florence And The Machine
Jennifer Rush
Za 12 minuta

The Power of Love

Jennifer Rush
Randy Crawford
Za 18 minuta

Holding Back the Years

Randy Crawford

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend