Otvoreni radio za otvoreno društvo

Epidemiološka situacija u Nišu loša, vakcinacija jedini spas

Epidemiološka situacija u Nišu je loša na šta ukazuje podatak da je u toku jučerašnjeg dana zabeležen najveći broj prvih pregleda od početka pandemije, kazao je prof dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja gostujući na City Smart radiju. Prema njegovim rečima delta soj napada populaciju od 20 do 45 godina, među kojima je najmanji broj vakcinisanih.

Jerkan ističe da je epidemiološka situcija loša i da se svakim danom sve više komplikuje. „Kovid je poslednjih 10-ak dana eskalirao, zbog toga su otvorene tri kovid ambulate za odrasle u zdravstvenim stanicama Branko Bjegović, Duvanište i Čair i kovid ambulanta za decu u Domu zdravlja.

Prema njegovim rečima ono što najviše zabrinjava doktore u ovom trenutku je što od delta soja obolevaju mladi između 20 i 45 godina. „Skoro 80 odsto te populacije se javio na prvi pregled i od toga je skoro 50 odsto pozitivno. Juče smo imali 297 pozitivnih u Nišu, što je izuzetno veliki broj.“

Jerkan smatra da su velikom broju zaraženih doprinele letnje manifestacije i odmori, jer su se građani opustili i nisu poštovali mere. Još jedna otežavajuća okolnost je, prema rečima sagovornika i to što mladi odbijaju da se vakcinišu.

„Situacija je loša i itekako imamo razloga za brigu. Broj prvih pregleda u kovid ambulantama juče je bio iznad 600, što je najveći broj do sada od početka pandemije. Očekujem da će u narednim danima biti i veći,“ ističe gost.

On objašnjava da postoji mogućnost da se zaraze i oni koji su primili obe doze vakcine, ali ako do toga i dođe, njihova klinička slika će biti lakša i neće im trebati kiseonička potpora.

Kada je reč o simptomima javlja se kašalj, bolovi u mišićima, malaksalost, bolovi u glavi i blaga teperatura, koja nakon par dana naglo raste.

„Mladi ingnorišu simptome i ne žele da se jave lekaru, a kada se jave već bude kasno. Virus je jako brzo širi, a bolest napreduje velikom brzinom“, kaže Jerkan i dodaje da mladi neretko izgube bitku sa virusom jer se kasno jave lekaru i ne žele da se žaštite.

On naglašava da je važno da se svi koji osete simptome odmah jave lekaru kako bi dobili adekvatnu terapiju.

Sagovornik objašnjava da je jedini način da pobedimo virus da se vakcinišemo i tako se zaštitimo.  Nišlijama su dostupne sve vakcine, a  Jerkan naglašava da su bezbedne.

Prema njegovim rečima neželjenih reakcija nije bilo ni kod dece od 12-17 godina koja su primila vakcinu niti kod onih građana koji su primili treću dozu bez obzira da li su se odlučili za istu ili različitu.

U Nišu je do sada dato 64,2 prvih doza vakcine i 60,29 drugih, dok je trećom dozom do sada vakcinisano nešto manje od 10 odsto građana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Peter Gabriel
Za 3 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 8 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 11 minut

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 14 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 17 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend