Otvoreni radio za otvoreno društvo

Kako razviti sopstveni biznis ako si srednjoškolac?

Organizacija “Nauči me” osmislila je besplatan devetomesečni program namenjen učenicima srednjih stručnih škola iz jugostočne Srbije. Program ima za cilj sticanje znanja i veština koje će polaznicima omogućiti da razviju sopstvene biznis ideje i sprovedu ih u praksi. Program traje od oktobra do jula, a prijave su otvorene do 30. septembra u ponoć. O prednostima programa razgovarali smo sa Marijom Raičević iz ove organizacije.

“Srednjoškolci će kroz  program “Youth Innovation Center” moći da uvide potencijal svog znanja koje stiču u školi i u kombinaciji sa znanjem i veštinama iz oblasti preduzetništva, stvore održiv proizvod ili uslugu koji bi rešio neki problem u njihovoj zajednici ili ispunio neku potrebu”, objašnjava Marija Račević, ispred organizacije “Nauči me”.

Polaznici programa će pohađati radionice, razrađivati ideje i imati priliku da vide kako sve to izgleda u praksi kroz posetu uspešnim kompanijama na teritoriji Niša i Beograda i iskustva uspešnih ljudi koji će sa njima podeliti dobre i loše strane biznis poslovanja. Radionice i posete će biti organizovane vikendom, te srednjoškolce neće ometati u redovnoj nastavi.

“Program je koncipiran tako da može da prati i nastavu  i vannastavne aktivnosti koje srednjoškolci pohađaju. Aktivnosti će se održavati jednom nedeljno, te će oni imati vremena da se posvete školi, ali i da aktivno učestvuju u programu”, kaže sagovornica i dodaje da će đaci bolje razumeti gradivo iz škole i naučiti kako da ga primene u realnom svetu i na tržištu.

Nakon obuke, biće organizovana završna konferencija, donatorskog tipa na kojoj će polaznici predstaviti svoje ideje široj zajednici. Najbolje ideje biće nagrađene finansijskom i mentorskom podrškom zainteresovanih kompanija, koja će se realizovati u lokalnoj zajednici kroz učeničke kompanije, učeničke zadruge, start up, ili kasnije kroz neformalne grupe.

“Nama nije cilj da polaznici odmah po završetku srednje škole pokrenu biznis, već da iskuse kako izgleda rad na razvoju jedne biznis ideje koju kasnije mogu pretočiti u delo. Mi ih podstičemo da se povezuju sa svojom školom, jer njihovi nastavnici najbolje znaju kakve veštine i znanja poseduju, a onda ukoliko žele da se dalje usavršavaju osnuju učeničke kompanije”,ističe Marija.

Prema njenim rečima učeničke kompanije su sve češće, te se na taj način mladi posdstiču da razmišljaju šire, izađu van okvira i učine nešto dobro za lokalnu zajednicu.

Srednjoškolci koji žele da unaprede svoje znanje, steknu nove veštine i kompetencije mogu da se prijave na program do 30. semptembra u ponoć.

Prvi program “Youth Innovation Center” organizovan je 2018. godine, a ideje nastave na ovom programu primenjuju se i danas.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 58 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend