Otvoreni radio za otvoreno društvo

Mladi su nosioci promena u društvu

Učenici Gimnazije "9. maj" dokazali su da mladi kada se ujedine mogu da učine mnogo toga za svoju lokalnu zajednicu. Milica Stojanović i Veljko Đorđević osnovali su neformalnu grupu Niške haubice i zajedno sa svojim vršnjacima organizovali niz akcija koje se i danas prepričavaju kao primer da mladi mogu biti nosioci promena u društvu.

Milica objašnjava da su bili bili prva godina srednje škole kada su  videli konkurs za mlade koji žele da doprinesu lokalnoj zajednici. Odmah su se prijavili na konkurs, vođeni željom, da iako mladi nešto učine za grad u kome žive.

Sagovornica objašnjava da je preed mladima bio zadatak da uoče problem u svojoj lokalnoj zajedinci,a onda rade na njegovom rešavanju.  “Naši drugovi i drugarice iz odeljenja su nam pomogli da lociramo problem. U ovom slučaju to je bilo prekomerno zagađenje u našem gradu, a to smo želeli da rešimo tako što ćemo očistiti grad i dati primer drugima”, seća se Milica.

Ekološki problem u gradu kojim bi konkurisali bio je motiv za osnivanje Nišlkih haubica, a Veljko kaže da su njihovu ideju podržali kako drugari iz odeljenja, tako i iz drugih škola, ali i građani koji su zajedno sa ekološki osvešćenim srednjoškolcima zasukali rukave i očistiti kej kraj Nišve na potezu od Lidla do Merkatora.

“Akcija je bila itetkako uspešna priključilo se više od 60 volontera i sakupljeno je 30 đakova smeća”, kaže srednjoškolac i dodaje da je akcija kasnije inspirisala druge građane da sami pokrenu sopstvene akcije i ukažu na probleme koji postoje u našem gradu.

Prva akcija srednjoškolaca bila je tek početak, te su nedavno osmislili još jednu zanimljivu akciju ovoga puta sa željom da ulepšaju park Čair. Akcija pod nazivom “Šarena istorija” okupila je oko 100 volontera koji su farbali klupice u parku i na svaku od njih zalepili QR kod koji kada se skrenira vodi na neki od sajtova na kome građani mogu saznati o istoriji našeg grada.

Milica kaže da naš grad ima bogatu istoriji čiji su tragovi na svakom koraku, ali mi kao njegovi stanovnici, o njoj nažalost malo znamo. Zbog toga su došli na ideju da to promene. Izbor sajtova prepušten je Veljku, ljubitelju i vrsnom poznavaoc prošlosti, koji se potrudio da svoje zanimanje za ovu, kako kaže inspirativnu oblast prenese drugima.

Srednjškolci su zjedno sa drugarima iz drugih škola ofarbali čak 47 klupica, a građani su bili projatno iznenađni, te su im kako kažu prilazili da pohvale inicijativu. U akciji je učestvovalo 100 volontera.

Veljko ističe da je cilj akcije ove, kao i one prethodne bio da se ljubi međusobno povežu i shvate da svaka pormna dolazi od nas samih, te da je potrebno malo kretivnosti i dobre volje da učinimo nešto dobro za svoju zajednicu čiji smo deo.

Haubice su spremile i treću akciju, koja je ovoga puta nešto drugačija, jer se odvija u onlajn formatu i namenjena je njihovim vršnjacima koji žele da krenu stoapama gimnazijalaca i možda sutradan i sami pokrenu promenu u svom društvu.

Niške haubice su u međuvremenu porasle i sada ih pored Milice i Veljka čini još troje članova: Staša Vuksanović, Aleksandar Stojanović i teodora Stojković.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend