Otvoreni radio za otvoreno društvo

Novinarsko veče ispričalo “priču iza priče”

Kako izgleda novinarski rad iz prve ruke? Šta to novinari rade i kako? S čime se susreću? Šta vole u svom poslu, a šta bi najradije mijenjali? U City Smart klubu u Nišu održano je Novinarsko veče na kome su govorili: Milo Džaković, izvršni direktor PV Portal (Pljevlja), Dragana Jovanović, osnivačica UPS Media (Srebrenica), Tamara Radovanović, novinarka Južnih vesti (Niš) i Ivana Petrović, glavna urednica City Smart radija (Niš).

Dragana Jovanović, osnivačica UPS Media iz Srebrenice podelila je iskustvo lokalnih medija iz Bosne i Hercegovine. Ona je istakla da je većina novinara sada profesionalnih u lokalnim medijima u početku bila samouka.

“ Ne mogu da kažem da smo mi u početku uglavnom radili sa školovanim novinarima. Većina ljudi koja je počinjala raditi kod nas su bili mladi ljudi, svršeni srednjoškolci koji su želeli da pošalju pozitivnu poruku iz svog grada. S ponosom govorim da je momak koji prvi put kod nas uzeo mikrofon u ruke sada urednik informativnog programa na BH Telu. Mi smo u tom smislu prepoznati kao rasadnik kvalitetnih, mladih snaga, što nije mala stvar. Na kraju, nas od ostalih izdvaja, a zbog toga smo i važni za zajednicu zato što smo medij za sve građane. Nema toga mnogo u BiH. Imamo mnogo medija koji su podeljeni duž nekih linija a mi se zaista trudimo da budemo tu za sve naše ljude“ – istakla je Dragana Jovanović.

Tamara Todorović iz „Južnih vesti“ je istakla da na portalu JV je 90% sadržaja zasnovano na tome na šta su čitaoci ukazali.

„Ja sam relativno kratko u Južnim, ali mi je to bilo dovoljno da shvatim da mi imamo poseban odnos ne samo sa ljudima iz Niša već i sa ljudima iz drugih gradova i opština u pet okruga na Jugu. Trudimo se da taj razvijen odnos sa čitaocima zadržimo. Satisfakcija je što čitaoci prepoznaju da smo tu zbog njih. Problem je kad čitaoci pomisle da mi te probleme sa kojima se suočavaju možemo da rešimo.“ – kaže Todorović.

Milo Džaković, izvršni direktor PV Portal  iz Pljevalja, je podelio njegovo iskustvo koje se neznatno razlikuje od iskustava ostalih kolega u regionu. Prema njegovim rečima, saradnja lokalnih medija i lokalnih vlasti je veoma dobra, zasnovana na razumevanju ali i na finansiranju.

„Ono što je mene nateralo da otvorim moj lični portal je bilo moje lično neslaganje sa ureivačkom politikom medija na kome sam pre radio. To je bilo moje pravo i niko mi nije zamerio zbog toga. Grupa entuzijasta je pune tri i po godine stvarala ovaj portal. Najlepše je u lokalnom novinarstvu pisati o nekoj lepoj temi.“ – objasnio je Džaković.

Iskustvo je podelila i urednica City Smart radija i portala, Ivana Petrović. Ona je objasnila da je situacija lokalnih medija koji nisu pod kontrolom vlasti u Srbiji veoma teška.

„Iz moje lične vizure, kad pogledam unazad, jer smo mi baš veterani u Nišu, dobro smo matori, radimo preko četvrt veka, i pomislim: Zašto mi ovo sve uopšte i dalje i radimo? To je zbog toga što lokalni mediji zapravo odražavaju stanje u društvu. Kakvo je stanje u lokalnoj zajednici, takvo je i u lokalnom društvu. Nas kao medijske profesionalce, tera napred ta neka pomisao da lokalno društvo može i mora da bude bolje, aktivnije i zainteresovanije. Mi pamtimo ta neka vremena kada smo bili samo klinci sa željom da nešto menjaju, ali klinci koji su imali oko sebe veoma aktivnu društvenu zajednicu. Ona je volela drugačije medijske glasove, podržavala svoje lokalne medije, poput živog štita oko nas. To se dramatično promenilo a poslednjih 10 godina dostiglo tu tačku gde ne smemo da dopustimo da ode još dalje. Jer ja ne znam šta je to dalje. Našu zajednicu kojoj se obraćamo, čini se da interesuje mnogo kako i pod kojim uslovima mi radimo, kakve pritiske trpimo. I negde to boli.“ – kaže Petrović i ilustruje da je veoma mali broj građana pružao podršku retkim medijima u Nišu koji su poslednjih godina protestovali zbog slobode medija koja je ugrožena.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rick Astley
Za 3 minuta

Cry For Help

Rick Astley
Cars
Za 8 minuta

Drive

Cars
Teatar
Za 12 minuta

Smesko

Teatar
Dobrovoljno Pevacko Drustvo
Za 15 minuta

Cekaj Me

Dobrovoljno Pevacko Drustvo
Flash And The Pan
Za 19 minuta

Midnight Man

Flash And The Pan

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend