Otvoreni radio za otvoreno društvo

Preventivni pregledi dojke povećavaju šanse za preživanjavanje žena koje obole od karcinoma

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke Dom zdravlja organizuje niz akcija usmeren ka prevenciji i otkrivanja ove bolesti u ranoj fazi. Prema rečima doktora Nikole Jerkana, radiologa odziv žena je veliki i do sada je pregledano više od 1000.

“U Domu zdravlja radimo skrining test tj. pregled dojke kod žena koje nemaju nikakve simptome i nisu očile promene na dojci, ali koje su došle da provere zdravlje. Dojagnostičke preglede usmerene ka ni ženama koje su primetile neke promene na dojci, kao i monitoring dojke kod žena koje boluju od karcinoma dojke, a bolest se pomno prati”, kaže doktor Nikola Jerkan.

Prema njegovim rečima  naša kultura je i dalje zatvorena, te se žene često zbog stida ili stigmatizacije ne jave na vreme lekaru. “U našoj kulturi i dalje postoji predrasude, strah da ćete biti odbačeni ako ste bolesni, te žene odlažu pregled i nažalost neke se kasno jave, kada im ne možemo pomoći”.

Doktor ističe da je karcinom dojke drugi uzročnik smrti kod žena kada se jer o karcinomima. “Preventivni pregledi su ključni za prevenciju ove bolesti jer ukoliko se otkrije u ranoj fazi može da se leči, a  samim tim se povećava šansa da se žena izbori sa ovom boleću i dobije bitku za život”, kaže Jerkan.

“U zadnjih mesec dana pregledano je preko 1.000 žena što je izuzetan odziv. Međutim na preglede nam i dalje dolaze one žene koje to čine godinama. One imaju ustaljenu naviku i svest o važnosti prevencije, dok kod mladih žena to nije slučaj i to pokušavamo da promenimo”, ističe doktor i dodaje da se od avgusta meseca organizuju akcije skrininga svakog vikenda.

Prema njegovim rečima lista čekanja za zakazivanje redovnih pregleda je od 5-7 dana, dok se vikendom organizuju akcije “Otvorenih vrata” kada nije potrebno zakazati pregled.

Doktor ističe da bi žene čim pređu 18. godinu trebalo da rade samopregled dojke kako bi uočile izvesne promene. Takođe je važno da jednom godišnje odlaze na preglede kako bi sprečile eventualne maligne ćelije koje su se pojavile da se dalje razviju, dok se starijim ženama (50-69) preporučuje da obave mamografski pregled na dve godine.

On je apelovao na sve žene da dođu u Dom zdravlja na pregled i provere zdravlje, te da će doktori učiniti sve što mogu da im pomognu da ozdrave, ali im je u tome neophodna i njihova pomoć.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend