Radio Luksemburg

Džez je moja velika ljubav

Gost Radio Luksemburga je dobro poznat i Nišlijama, ali i ljudima van našeg grada i naše zemlje. On je arhitekta, dizajner, pisac, slikar, grafičar i karikaturista - Aleksandar Blatnik. 40 godina je u svetu umetnosti, a tokom avgusta nam je priredio sjajnu izložbu “Ars longa, vita brevis“, sa oko 100 slika rađenih u tehnici akrila, i poslao jasnu poruku da crno-beli svet može postati svet pun boja.

Aleksandar Blatnik, rođeni je Zaječarac i tamo je proveo detinjstvo i tinejdž doba. O tome nam delom govori i u Radio Luksemburgu, a tu su i priče o Nišu iz doba njegove mladosti, priče o izlascima, druženju, edukaciji i naravno muzici.

Kada se priseća prošlih vremena Aca Blatnik se često vraća na edukaciju mladih ljudi. Smatra da je u vreme njegove mladosti ona bila na mnogo višem nivou i mnogo bolja od one kakva je danas. Sećanja na vreme odrastanja vezuju se kada je o muzici reć i za tada popularne igranke.

“Igranke su se dešavale u školi. Tada sam bio gimnazijalac. Donesemo gramofon, a svako od kuće ponese svoju omiljenu ploču. U to vreme smo mi slušali i igrali tvist. Tvist je sjajna, elegantna igra, Oni koji su ga igrali na našim igrankama, bili su pravi artisti”, vratio nas je u neka prošla vremena Aleksandar Blatnik.

U Radio Luksemburgu City radija Aleksandar Blatnik prisetio se i korzoa, i onoga što je opet karakteristika vremena u kom je on odrastao, a to su odlasci u bioskop i pozorište.

“Na sceni se pojavila čuvena “Kosa”. U ono vreme kada je i Dragan Nikolić bio u “Kosi”, igrali su i dvojica mojih Zaječaraca. Kosa je za nas tada bila nešto čudesno. Tako smo mi slušali i igrali tvist, slušali i gledali “Kosu”, a neki poput mene i grčku muziku”, rekao je za City radio Aleksandar Blatnik. 

U Luksemburgu nas je Aca Blatnik poveo i na korzo.

“Institucija korzoa postojala je u Zaječaru, a zatekao sam je i u Nišu, 1963. godine, kada sam ovde došao da studiram. Ja to moram da nazovem manifestacijom, jer to jeste bila manifestacija na koju dođe i po 2.000 ljudi. A postojao je samo jedan policajac u Nišu, koji je “zavodio red”, na korzou. A nije ništa posebno radio, ti sa trotoara siđeš na ulicu, a on te samo pogleda i kaže “Ne”, i ti se vratiš.

Ne pamtim da se ikada nešto loše dogodilo, a svaki manji problem, taj jedan jedini policajac, rešavao je pogledom. Korzo je bio od Pozorišta, odnosno Suda, do Konja, i od Konja, nazad. “Mangupi, oni glavni, oni su stajali, a ostali su šetali. A suština korzoa bilo je viđenje. To je bilo sjajno!”, ispričao je za Radio Luksemburg Aleksandar Blatnik. 

U Zaječaru u kojem je odrastao Aleksandar Blatnik slušao je džez, a džez je kaže, zdrava muzika kojoj je i danas ostao veran, kao jednoj od svojih ljubavi.

Osim džeza, Aleksandru Blatniku prijao je i etno zvuk koji u ono vreme, kako je rekao, nije imao mnogo pristalica makar među njegovom generacijom. Tada se slušao evergrin, ali i rokenrol.

Voli Aleksandar Blatnik i kafanu, u kojoj se zapravo upozna pravi život. Iako odavno ne konzumira alkohol, i danas ga pesma dotakne, i dobra pesma, stara srpska, ali i ciganska, ona na uvce, za dušu. Zato nije ni čudno što i na svojim izložbama, Aleksandar Blatnik uvek ima i muzički program, a i sam često uzme mikrofon u ruke i zapeva prijateljima.

Aleksandar Blatnik kao klinac, a ni kasnije kao srednjoškolac nije sebe video kao karikaturistu, pa ni slikara. Živeo je životom tinejdžera poput svojih vršnjaka.

Naš poznati umetnik davno je spoznao jaku vezu između slikarstva i muzike, a da je to tako dokaz je i uvek uključen radio u njegovom ateljeu. 

Aleksandar Blatnik godinama radi karikaturu i po vokaciji je karikaturista, a po službenoj dužnosti arhitekta u penziji. Radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture kao arhitekta konzervator, a paralelno sa tim radio je karikaturu, dizajn, ilustraciju i pisao, a tek kasnije počinje da se bavi i slikarstvom. 

U Udruženje primenjenih umetnika Srbije ušao je zahvaljujući karikaturi, a onda prelazi u slikarsko – grafičku sekciju. Za karikaturu je dobio mnogo nagrada, među njima 4 nagrade „Pjer“.

Nagrađivan je i za dizajn i bio jedan od najboljih ilustratora na prostoru bivše Jugoslavije. Tu laskavu titulu 1995. godine dobio je od Kvadarta.
Za slikarstvo, za ilustraciju dobio je Zlatno pero, a još mnogo nagrada je dobio tokom 40 godina karijere primenjenog umetnika.

A kako je za Radio Luksemburg City radija govorio Aleksandar Blatnik slušajte u nedelju 22. septembra od 16 sati, a reprizu u subotu 28. septembra u podne.

CitySmart

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali