Radio Luksemburg

Izgubljeno je samo ono čega se odreknemo

Ovih dana sjani koncerti u Nišu, Rundek, Psihomodopop, a 1. septembra i besplatan rok spektakl u Tvrđavi „Jelen časti Nišlije“ za koji su zaslužni Blok OUT, Bajaga i Van Gogh. Uoči koncerta za Radio Luksemburg, o muzici i motivima za stvaranje lucidne vangogovske slike stvarnosti govorio je Zvonimir Đukic – Đule.

A šta je to što ih drži i daje im energiju da opstanu u svom nastojanju da naprave tu lucidnu vangogovsku sliku stvarnosti  Đule Van Gogh objasnio je, između ostalog, za Radio Luksemburg City radija.

„To je potreba da stalno budemo u pokretu, da nivo dostojanstva držimo pod istim pritiskom, kreativnim, i nekako svesni od samog početka da je izgubljeno samo ono čega se odreknemo, drži nas i posle 26 godina na točkovima i u pokretu, na ovom magičnom muzičkom putovanju od grada do grada, od države do države“, rekao je Đule za City radio.

Da li vas nervira kada kažu „rokenrol je mrtav“, u ovoj ekspanziji najrazličitijih žanrova, da li se nikada nećete složiti sa konstatacijom da rok gubi bitku, i još ako živite u gradu koji je važio za grad rokenrola možete li uopšte poverovati u to? Ne, ne nije, reći će mnogi koji dolaze na rok koncerte u gradu, a i van njega. A šta kaže Zvonimir Đukić – Đule.

„Mislim da je to floskula onih koji nisu znali da na pravi način spoznaju snagu rokenrola i da daju definiciju istog. Stvar koja je pokretač, ne može tako lako da odumre, stvar bez koje se ne može u energetskom i emotivnom smislu, ne može tek tako lako da nestane. Preplavljeni smo, zahvaljujući medijima, morem neukusa. Taj neki moralni postulat, kulturološki se spotakao odavno, ali drago mi je da mlađi naraštaji i generacije koje dolaze se sve više okreću i starom zvuku ronekrola i nekim novim bendovima. Taj povratak čarolije koji nosi rokenrol, ponovo je aktuelan. Naravno, nije dozvoljen pristup neupućenima i to može da ga svrsta u neki defanzivni blok, ali „tiha voda – breg roni!“, kaže Đule.

Pred kocert u Tvrđavi Đule je obećao dobru energičnu svirku, a na drugačiju nismo ni navikli, uz to najavio je i nove pesme sa predsojećeg albuma. Poput mnogih naših muzičara i Đule kažeda se uvek raduje nastupu u Nišu.

U Radio Luksemburgu, emisiji o tome šta slušaju poznati, saznajemo i sta je ulazeči u svet muzike i rokenrola slušao Đule Van Gogh. On je odrastao uz zvuke akustične gitare i taj zvuk ga je i poveo na ovo muzičko putovanje.

„To je zvuk Zeppelina, Stonsa, i neko nasleđe koga se nikada neću odreći. To je i neka potreba, snaga koja je i danas u nama da ne posustanemo. Zato i pravimo albume, da budu vođeni našim senzibilitetom, ne po modelu, ne po modlici. Poznato je, kada izađe naš novi album, da postoji burna reakcija fanova – zašto taj album nije isti kao prethodni. Stvari ne treba da se ponavljaju . Smisao kreacije je da uvek napravimo nešto drugačije i novo. To ne radimo po receptu, nego samo po sopstvenom instiktu“, rekao je Đule za Radio Luksemburg City radija.

Đule iz Van Gogha nam otkriva i šta je to što poštuje kod drugih muzičara, kod onih čiju muziku voli, a neke od tih osobina pretpoznaje i kao svoje.

„Doslednost i nepriklanjanje trendovima. U svakom obliku i kreacije i života poštujem doslednost i nepokolebljivost. To je taj put kojim mora da se prođe da bi na kraju rekao, eto to sam ja, takav kakav sam, nekome po volji, nekome ne“, kaže Đule. 

Očekuje nas uskoro novi album Van Goga, a kada ga Đule bude imao u rukama krenuće i nova turneja. Album je, kaže Đule, lucidniji od njegovih prethodnika, album za sebe, nikad luđi, divalj sam po sebi, ne da se pripitomiti tako lako. Novi album najavljuje singl sa pesmom „Nešto vuče me dole“.

Kako je za Radio Luksemburg City radija govorio Zvonimir Đukić – Đule slušajte na 99,9 FM premijerno u nedelju 1. septembra, a reprizu u subotu 7. septembra u podne.

CitySmart

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali