Radio Luksemburg

Kad si 30 godina na sceni – postaješ naučno fantastična skupina

Uz Pinokia, Sexy magazin i druge hitove iz 30 godina duge karijere i novi singl “Zločest ko pas”, krajem avgusta Psihomodo pop mogla je čuti i publika u Nišu, u Banovini. O pank – roku, energiji žive svirke i muzici Psihomodopopa za Radio Luksemburg govorio je Davor Gobac.

Koncerti Psihomodopa imaju žestinu i uverljivost koju donose sa bine i Rolling Stonesi, Ramonesi, Iggy Pop koji su im u neku ruku uzori, a posebno Ramonsi sa kojima su i svirali. U bivšoj Jugi, pa i danas na žurkama se čuju i Ja volim samo sebe, Frida i Ramona.

Posle 7 godina, Psihomodo pop je ponovo posetio Niš. Bila je to proslava 30 godina benda i promocija novog singla “Zločest ko pas “, kao najava novog albuma, a energija je ostala gotovo ista, svirka žestoka, dokaz da rock’n’roll nije samo muzika nego i stil života.

“Znaš šta, kada na ovim prostorima 30 godina živiš od rokenrola onda više nisi rokenrol grupa nego naučno-fantastična skupina”, rekao nam je u svom stilu Davor Gobac.

Davor Gobac je još kao klinac ušao u svet muzike i tada pank rock još nije postojao kao pravac. Prvi album koji je sam kupio, kao dečkić u 4. osnovne, bio je Buldožer “Pljuni istini u oči”.

“Onda je krenulo, posle smo kao ludi slušali Bitlse, pa Stonse, Zeppelin i tako te grupe, a onda je uletio pank. I kada je pank uletio, zbilja se nešto desilo. Ja sam tada imao 13 ipol godina i odmah sam napravio prvu pank rock grupu – zvali smo se Klinska pomora. I baš sam se iznenadio, kada sam prvi put, 80-e bio u Beogradu, i upoznao Koju, Milana, Gileta, i Milan se setio Klinske pomore, ali mi smo se tada već raspali. To je ustvari bila faza između Klinske pomore i Psihomodopopa, a onda sam u Psihomodo pop ušao 83-e, koji se tada zvao Neron, a ja sam zamenio njihovog pjevača, i evo 30-u godinu obavljam tu zamjensku dužnost”, kaže Gobac.

U Radio Luksemburgu City radija Davor Gobac iz Psihomodopopa govorio je i o toj konstantnoj žestini nastupa i energiji Psihomodopopa na bini, podsetio nas je na brojne hitove uz koje su mnogi od nas ludovali na žurkama, a danas to isto čine i neki novi klinci.

Davor Gobac slika, piše, peva – i to već 30 godina sa Psihomodopopom. Sreća ili nešto drugo, tek ova ekipa se dobro drži i nastavlja da hara. Gobac u šali kaže da ga raduju “visoki honorari, zgodne žene, brzi auti, mirišljavi sapuni” a ustvari ga uvek raduje dobra svirka, kada nešto dobro snime i uošte mogućnost da od rokenrola na ovim prostorima može da se živi.

Kako je Davor Gobac za Radio Luksemburg City radija govorio u dvorištu prve škole za pop i rok muziku u Nišu, “Music Lend”, a mladi muzičari ove školice svirali su kao predgrupa Psihomodopopu u Banovini, lepo je bilo čuti koliko Davora raduje, a koliko iznenađuje što i neki novi klinci znaju za velike hitove Psihomodopopa iz vremena kada se još nisu ni rodili.

“Mi u prvim redovima imamo tinejdžere i tinejdžerice, U zadnje vreme vidim u zadnjim redovima su naše generacije, a napred su ovi u pubertetu, otraga su ovi što izlaze iz puberteta. Taj stil pank roka koji mi sviramo, čak i bluza rekao bih – nema puno bendova. Vidiš da u ova nova vremena svi sviraju havi metal i havi metala ima svih vrsta, dužina, širina i debljina, ali ovo što mi sviramo i ne tako puno. Ipak, taj stil ima svoju publiku, čim smo preživeli sve te godine”, kaže za City Davor Gobac.

A pošto su već preživeli to znači da je muzika život, poseban svet, energija i najbolji način “ da se preživi dosadni ljudski život”.

Uskoro očekujemo novi album Psihomodopopa, 10 pesama je već snimljeno, tu je i “Zločest ko pas” koji najavljuje novi album, a snimiće još koju pesmu i dozirano ih prosleđivati u javnost. Ako ste propustili koncert Psihomodopopa 31. avgusta u Banovini – propustili ste odličnu svirku, i zato sledeći put nemojte zatajiti.

A kako je Davor Gobac govorio za Radio Luksemburg na City radiju slušajte u nedelju 8. septembra od 16 sati, a reprizu u subotu 14. septembra u podne.

CitySmart

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali