Radio Luksemburg

Muzika daje odgovor na sva pitanja

Pop pevačica, kompozitor, tekstopisac, dirigent, Leontina Vukomanović, već 8 godina je posvećena i radu sa decom iz hora Čarolija. A o tome koliko je muzika važna za razvoj dece, kako se sama Leontina razvijala, šta je slušala nekad, a šta i danas ponekad izvadi iz svoje fonoteke i ponovo voli da čuje, ispričala je za Radio Luksemburg, i to u pauzi između proba sa niškom talentovanom decom u Kupini.

Muzika je čudesna i veoma značajna za razvoj deteta, rekla je za Radio Luksemburg Leontina Vukomanović.

„Kroz muziku se dete oplemenjuje. Ona čak pomaže i u izlečenju,  kroz muzikoterapiju. Tu su i brojna istraživanja koja kažu da deca mnoge zadatke bolje rešavaju zbog uticaja muzike. Sve je u vibraciji i frekvenciji. Od antičke Grčke ljudi su jačali mnoge druge atribute upravo kroz muziku“, počinje priču o značaju muzike Leontina Vukomanović.  

Ono što muzika može da razvije u ljudima je i samopouzdanje, a izgleda  da Leontini samopouzdanja nije falilo ni kada je bila devojčica. Već tada je znala  da će muzika biti njen život,  iako nije odrastala u muzičkoj porodici, već u porodici medicinskih radnika. Na njen talenat se nisu preterano obazirali pa je sama otišla da upiše muzičku školu.

„Oduvek sam sama gurala napred, kasnije je i upis u srednju muzičku školu u Beogradu, kao i upis na fakultet. Nikad nisam imala nikakva „leđa. Kada danas razmislim da li bi bilo lakše da sam imala „neka leđa“, mislim da ne bi, zato što se čovek jednostavno rodi sa nekim talentom. Da mi je falilo energije, možda bi mi značila pomoć, ali pošto mi nikada energija nije falila, bila sam na pravom putu. Jedino sam bila, kao dete iz provincije, uskraćena da budem možda član nekog elitističkog hora, kao što je  recimo Kolibri. Zato se ja sada trudim da talentovanoj deci iz raznih gradova, Beograda, Požarevca, Niša, Zaječara, Smedereva,  omogućim da budu članovi „Čarolije“ i imaju svoju prezentaciju na velikom ekranu i na velikoj sceni, a da pritom uživaju pevajući pesme koje su sadržajem prilagođene njihovom uzrastu“, rekla nam je Leontina. 

Poznata pop pevačica, uz muziku kojom se bavila u muzičkoj  školi, odrastala je zapravo uz rok. U emisiji slušamo grupu Film, jednu od njenih omiljenijih grupa iz tog perioda, ali i još nekoliko za nju posebnih izvođača. Obožavala je da sluša Josipu Lisac, a u vreme dok je bila klinka, posebne su bile i „Liverpulske bube“ uz čiju je muziku obožavala da igra.  

Lična muzička „čarolija“ Leontine Vukomanović počela je da se dešava još u osnovnoj školi, nastavila se i u srednjoj, pa na fakultetu, i traje i dalje. Leontina je pronalazi u samoj muzici, radu sa decom i horom Čarolija, pisanju pesama, a pre svega komponovanju. 

Leontina je odrastala uz rok muziku a na taj izbor uticali su najviše vršnjaci. Podjednako je volela Majkl Džeksona i Bitlse, sa tadašnje YU scene Film i Azru, a nema pesme koju ne voli od Ekatarine Velike. To su izvođači i grupe uz koje je odrastala Leontina Vukomanović, poznata pop pevačica,  koja se na muzičkoj sceni našla kao veoma mlada. Seća se kako je u 7. razredu nastupila  u tada popularnom Muzičkom toboganu, sa svojom grupom iz škole. Tada su izveli njenu pesmu “To toplo leto”, koja je bila mini hit njene generacije.

Od tada stalno komponuje. Kao veoma mlada bila je prateći vokal starijim drugarima iz škole, zatim je pevala u lokalnim bendovima. Prvo pojavljivanje na većoj sceni bilo je na Beogradskom proleću 1991. godine, nastavilo se nastupima na Mesamu, i takmičenju za Pesmu Evrovizije, na kome su se kasnije pevale pesme koje je ona napisala. Poslednjih godina Leontina je posebno posvećena horskom pevanju sa decom u horu Čarolija.

Leontina živi kroz muziku i za muziku i njen posao donosi joj mnogo radosti, ipak njen mir ne može se ničim nadoknaditi i zato je najsrećnija kada komponuje, izoluje se od ostalih zvukova i uđe svoj poseban muzički svet. Muzika za nju predstavlja zaista nešto posebno.

„Muzika je za mene terapija i kada se previše misli skupi u mojoj glavi, muzika je ono kroz šta izlaze odgovori na sva moja pitanja“, rekla je za Radio Luksemburg Leontina Vukomanović. 

Kako je za Radio Luksemburg govorila Leontina Vukomanović slušajte na City radiju na 99,9 u nedelju 6. oktobra u 16 sati, a reprizu u subotu 12. oktobra u podne.  

CitySmart

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali