Vremeplov

Vremeplov na CITY SMART radiju svakog radnog dana od 15 do 19 sati

Emisija Vremeplov je jedna od prvih radijskih emisija proizvedenih u nezavisnoj produkciji u Srbiji. Na City Smart radiju, emisiju Vremeplov možete slušati od ponedeljka do petka, od 15 do 19 sati.

Prvi put je emitovana 1996. godine, na novosadskom Radio Dunavu, da bi ubrzo počele da je preuzimaju i radio stanice iz desetak drugih gradova u Srbiji. U skladu sa vremenom u kome je nastala, emisija je radio stanicama bila dostavljana na snimljenim audio kasetama. Da bi se postigao što bolji kvalitet snimka, kasete su kopirane u realnom vremenu (postojala je mogućnost da se sat emisije prekopira za pola sata, ali bi to drastično umanjilo kvalitet snimka), pa je snimke za druge radio stanice pripremala noćna smena na radiju (računari i softver za automatsko emitovanje radijskog programa stići će tek nekoliko godina kasnije – ako je radio stanica želela da radi i noću, morala je da zaposli i noćnu smenu). Radio Dunav, u svoje vreme veoma slušana radio stanica u vlasništvu tadašnje Lutrije Vojvodine, nestao je iz etra munjevitom brzinom, i potonuo u prošlost zajedno sa matičnom firmom, kada je, nakon petooktobarskih promena, državna lutrija preseljena iz Novog Sada u Beograd.

U prvobitnoj verziji, u dvočasovnoj emisiji, slušali su se hitovi iz tekuće sedmice, u rasponu od prethodnih petnaestak godina. U to vreme, nije bilo ni lako, ni jednostavno, a bogami ni jeftino doći do kompakt diskova sa starim hitovima: talas piraterije iz Bugarske još uvek nije zapljusnuo Balkan, pa je ključnu ulogu u ovoj fazi imala privatna arhiva kompakt diskova, i stara izdanja nemačkog časopisa Bravo koja je Jaroslav Gaško, muzički urednik i autor prve tri sezone emisije, pažljivo sačuvao iz vremena svojih tinejdžerskih dana. U ovoj fazi, emisija je doživela tri sezone. Emitovanje je prestalo kada su radio stanice pomenile programsku šemu, ili privremeno prestale sa radom zbog NATO bombardovanja. Gaško je napustio je Srbiju početkom dvehiljaditih, živi u Kanadi, i više se ne bavi radiom.

Emitovanje je ponovo pokrenuto 2001. godine, kada je Vladimir Mušicki, voditelj Vremeplova od njegove prve epizode, pod istim nazivom nastavio da priprema i realizuje muzičku emisiju sa nešto drugačijim konceptom. Emisija je nastavila da vraća slušaoce u prošlost emitovanjem starih hitova, ali je muzička plejlista počela strogo i precizno da prati stara izdanja zvaničnih top lista – onih čije arhive su polako počele da se pojavljuju na internetu (američka, britanska, nemačka). Za nastavak emitovanja emisije, odmah su se zainteresovale radio stanice koje su je preuzimale ranijih godina. Napredak tehnologije je omogućio bolji zvuk: umesto audio kaseta, na emitovanje su u preporučenim poštanskim pošiljkama stizali narezani kompakt diskovi sa emisijama. Kada bi pošta zakazala i, na primer, isporučila slomljeni disk, sa logistikom su uskakali vozači autobusa, a u nekoliko navrata čak i mašinovođe i otpravnici vozova, jer direktnih autobuskih linija do nekih gradova nije bilo, a nvoz za Bar je prolazio tačno kuda treba. Mašinovođe su ostavljale diskove otpravnicima vozova, a ovi ih prosleđivali radio stanicama. Svi u ovom lancu su znali o kojoj emisiji je reč, i svi su je slušali na lokalnoj stanici u svom gradu… U jednom trenutku, moglo je da se desi (i dešavalo se) da neko krene kolima iz Budve u Suboticu, i emisiju sluša gotovo celim putem.

Priča o emisiji se pročula, za nju su počele da se raspituju i radio stanice iz Bosne i Hercegovine, pa je nastala i verzija na ijekavici, kao prvi multi-jezički radio projekat iz nezavisne produkcije nakon raspada SFRJ, emitovan na radio stanicama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Dobra muzika je lako pronašla put do slušalaca, i svega šest godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, niko se nije bunio što sluša voditelja iz Srbije koji emisiju vodi u primetnoj „tarzan“ verziji ijekavice.

2005. godine, na inicijativu ANEM-a, sedmična emisija je proširena do dnevnog izdanja, u trajanju od tri sata. Petostruko veći obim emisije je zahtevao drugačiji pristup i ozbiljniju produkcijsku mašineriju, pa je umesto dotadašnjeg „ove nedelje pre pet, šest ili deset godina, ovo su bili hitovi sa vrha top liste“, format emisije promenjen u poznati svetski model „pogodi godinu“. Slušaoci su slušali hitove iz aktuelne sedmice određene godine, i uz muziku i priču o događajima koji su se odigrali u to vreme, bili navođeni da otkriju o kojoj godini je reč. Pogađanje nije imalo karakter nagradne igre: informacija o godini je bila otkrivana na kraju sata. U ovoj fazi, Vremeplov su emitovale radio stanice iz ANEM-ove mreže u Srbiji (među njima i City radio), Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, svaka država na svom jeziku i sa svojim voditeljima. Brzi internet se polako širio po zemlji, pa je kompakt diskove u preporučenim pošiljkama zamenilo preuzimanje emisije sa servera.

U septembru 2015. godine, nakon 19 godina pred mikrofonom, Vladimir Mušicki ustupio je svoje mesto mlađim snagama. Vremeplov je dobio novo, savremenije izdanje, proširenje u trajanju (sa tri na četiri sata svakog radnog dana), novo ime, Popodnevni espreso, i novu voditeljku, Doris Mihajlov, tada dvadeset sedmogodišnju diplomiranu novinarku. Koncept emisije je prilagođen savremenim trendovima u radio industriji. Umesto dotadašnjeg formata „pogodi godinu“, Popodnevni espreso je slušaocima servirao pažljivo odabrani miks hitova iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a Doris je emisiji starijoj svega osam godina od nje same, dodala svoj ko-autorski pečat i lifestyle dimenziju.

Tačno četvrt veka nakon emitovanja prve epizode, emisiji je vraćen originalni naziv: na mreži radio stanica u Srbiji i Bosni i Hercegovini, emitovanje je nastavljeno pod imenom Vremeplov. Doris je pred mikrofonom zamenio kolega Aleksandar Krstić, koji je muzičku lifestyle emisiju munjevitom brzinom vratio u okvire klasičnog muzičkog radijskog formata. Razvoj radijske tehnologije sada omogućava da sve stanice iz mreže emisiju preuzimaju u realnom vremenu, što je, između ostalog, omogućilo i
direktnu Viber komunikaciju između slušalaca i voditelja. Za izbor muzike je još uvek, pune dve decenije u kontinuitetu, zadužen Vladimir Mušicki, a emisiju proizvodi njegova produkcija Media Masters.

Dragan Kocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Backstreet Boys
Pre 7 minuta

Weve Got it Goin on

Backstreet Boys
Zedd Alessia Cara
Pre 4 minuta

Stay

Zedd Alessia Cara
John Newman
On Air!

Cheating

John Newman

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend