Društvo

7.maj – Dan sećanja na nevine žrtve napada NATO Alijanse na Niš

Foto: City Smart arhiva
Juče su se navršile 23 godine otkako su avioni NATO alijanse izručili smrtonosni tovar kasetnih bombi na centar Niša. U napadima koji su se dogodili oko 11:30, tog 7.maja 1999., pogođeno je nekoliko frekventnih gradskih tačaka uključujući područja oko Banovine i Kliničkog centra. Ubijeno je 15 Nišlija a od posledica ranjavanja u narednim danima preminulo je još dvoje tako da je ukupan bilans tog tragičnog majskog dana zapravo 17. Više desetina Nišlija je tog dana teško ranjeno.

Mnoge Nišlijke i Nišlije će zauvek pamtiti taj majski dan 1999. Nakon neprestanih naleta aviona u noći između 6. i 7. maja, brojni građani su se po sunčanom danu uputili na pijacu i da završe druge poslove. Svi se sećaju da su se sirene za vazdušnu opasnost oko pola 12 oglasile gotovo istovremeno sa prvim eksplozijama. A, bilo ih je, tog dana na stotine. Nekoliko lokacija u gradu zasuto je nedozvoljenim kasetnim bombama.

Stradaće ljudi kraj Banovine, u Šumatovačkoj ulici, među njima i trudnica pred porođajem. Smrt će pokositi i ljude u ulici Ljube Didića iza Kliničkog centra, goreće automobili, kuće. I još će se oplakivati poginuli u tom napadu, a Niš će ponovo biti napadnut 11. i 12.maja. Naselje Duvanište, Trošarina, deo Bulevara Nemanjića će ponovo biti zasuti sa desetak kontejnera sa bombama zabranjenim međunarodnim konvencijama. Na sreću taj napad je čudom prošao bez žrtava ali je dosta Nišlija i tom prilikom ranjeno.

U toku 78 dana, Niš je bombardovan čak 40 puta, 129 puta su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost a poginulo je ukupno 55 Nišlija.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 53 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 49 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 46 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 42 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend