Društvo

8. mart: Da li su se žene izborile za svoja prava ili za jedan cvet?

Međunarodni dan žena poznat i kao 8. mart obeležava se svake godine na ovaj dan. Dan je nastao kao dan borbe za ženska prava, ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost muškaraca i žena. Koliko se to do sada promenilo? Da li je praznik izgubio svoju svrhu i postao samo dan kada se ženi poklanja cvet? City Smart radio je o tome razgovarao sa građanima Niša.

Sama ideja borbe za prava žena pojavila se početkom 20. veka zbog loših radnih uslova i niskih plata žena. Najpoznatiji protest sa tom svrhom dogodio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u Americi deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Njime se obeležava i požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su one bile zadržane unutar fabrike kako bi se sprečilo da štrajkuju sa drugim radnicima.

Sa vremenom se nekako svrha praznika promenila pa je postalo uobičajeno dobiti poklon u vidu cveta bez razmišljanja šta on znači.  A šta o tome kažu građani Niša?  Kada je reč o značenju darivanja poklona, mnogi smatraju da je to jedan znak pažnje. Kako su nam pojedine žene rekle, pažnju treba poklanjati svakog dana, a ne samo na osmi mart. Neki smatraju da afirmacija žena znači i nove odgovornosti.

“Mislim da su danas žene u mnogo boljem položaju nego što su bile. Ali to sa sobom nosi veće odgovornosti nego ranije. Ovo je veoma bitan praznik za žene. One su te koje su nas donele na svet i zaslužne su za što smo ovde. Bitne su kao profesionalne žene, kao majke, supruge i bake. Hvala im na tome”, rekla nam je jedna mlada devojka.

Ipak pojedinci smatraju da žene nisu dobile dovoljno prava i da će biti potrebno vreme kako bi u tom pogledu prišle muškarcima. S druge strane, jedan stariji sugrađanin kaže nam da je svrha praznika samo da bi se žene osetile uzvišenijim od muškaraca. Na pitanje da li su dostigle jednakost, on odgovara da su žene tu jednakost i prešle. Jedan čovek šaljivo odgovara da je Osmi mart pored praznika žena i praznik očeva.

A koji se pokloni dobijaju i šta se najviše prodaje? Iako postoje mišljenja da se godinama poklanja mnogo toga sem cveća, ulični prodavci kažu da je cveće i dalje glavni poklon za ovaj praznik. Poklanjaju se i zlato, srebro, parfemi i garderoba, smatraju naši sagovornici. Neki ipak kažu da je finansijska situacija toliko loša da se jedva izdvaja i za cveće, ali da uglavnom kupuju muškarci.

Najviše se prodaju karanfil i ruže. Cene su različite, ali se za karanfil kreću od 80 do 100 dinara. Ruže se na nekim mestima mogu naći za 150 dinara, ali je cena već godinama 200 dinara po ruži. Prodaju se i gerber, ljiljani, narcis, kale i orhideje. Najjeftiniji je narcis koji se može naći za 30 dinara, kala je 120, a pakovanje orhideje 350 dinara. Buket kala može se naći za 500, a buket ruža košta 650 dinara.

Inače, inicijativu sprovođenja ideje praznika u delo preuzela je nemačka feministkinja i levičarka, Klara Cetkin. Predlog je prihvaćen i ustanovljen je Međunarodni dan žena. Ujedinjene nacije su ovaj dan počele službeno da obeležavaju 1975. godine. Ovaj dan je ostao državni praznik u mnogim zemljama, dok se u nekim zemljama žene bore kako bi to postao. U Srbiji se obeležava od 1914. godine.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 15 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 19 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend