Društvo

Advokati iz Niša poručili da se zakoni ne mogu menjati preko noći

foto: M.J.
U Nišu je održan protest advokata u parku ispred Suda. Oni su se usprotivili najavi predloga za autentično tumačenje Zakona kojim bi se omogućilo da banke imaju prava da naplaćuju troškove obrade kredita. To bi ujedno i značilo da se pravosnažno okončani postupci ponavljaju, a samim tim bi građani, u čiju korist je presuđeno, morali da vrate naknade.

Iako je ipak povučen predlog Zakona koji bi značio da se svi pravoznažno okončani postupci mogu ponoviti, okupljeni advokati su poručili da se ovakvo postupajnje ne može tolerisati i da se zakoni  ne mogu menjati preko noći.

„Glavna poruka advokata je da branimo ljudska prava, branimo građane od bankarskog lobija. Ovo je jedno protestno okupljanje, mada su predlagači povukli predlog. Moram da kažem šta bi se desilo da je to doneto. To bi značilo da se svi pravosnažno okončani postupci u korist građana mogu ponoviti i građani bi morali naknade koje su primili da vrate, a  predmeti bankarski bi na osnovu ovakvog zauzetog autentičnog tumačenja bili odbijeni. Verovatno zbog odlluke naše Regionalne i Nacionalne komore donete u subotu da se ovakvo ponašanje ne može tolerisati je ipak povučeno“, kazala je advokatica iz Niša Biljana Branković.

Branković dodaje da su danas obustavili rad i pored povlačenja jer žele da poruče narodnim poslanicima i Skupštini da se Zakoni ne mogu ovako menjati.

„Menjanje pojedinih zakona preko noći nije moguće i svi ovde okupljeni smo došli da to poručimo i našim građanima“, poručila je Branković.

Advokati, kako kažu, ne zastupaju sebe, već građane koje je bankarski lobi na različite načine propisima doveo u zabludu.

„Zakon iz obligacionih odnosa je donet 1978. godine i van svake pameti je sada da se utvrđuje autentično tumačenje koje se primenjuje preko 40 godina. Vrhovni kasacioni sud je jasan, banka ima pravo da naplaćuje troškove obrade ali mora da postoji specifikacija tih troškova da ljudi i klijenti znaju šta tačno plaćaju i da ne zavisi to samo od procenta. Postojali su krediti gde su 20 odsto uzimali od kredita, a ja sam imala lično stranku koja je uzela kredit za 100.000 dinara i plaćala troškove obrade kredita 20.000 dinara. To je zaista zelenašenje“, kaže jedna advokatica.

Inače, tri poslanika Skupštine Srbije, koja su podnela predlog za autentično tumačenje tri zakona koja se vezuju za postupke zbog takozvanih bankarskih predmeta, povukli su svoj predlog.  No, i pored toga Advokatska komora Srbije (AKS) je odlučila da nastavi sa svojim aktivnostima, među kojima je i jednodnevna obustava rada advokature koja se sprovodi danas u celoj Srbiji, rekao je predsednik AKS Viktor Gostiljac, a preneo RTS.

Prema njegovim rečima, postoji sumnja da „bankarski lobi“ stoji iza predloga za autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer nisu uspeli da postignu cilj kroz Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku, a što je AKS sprečila kroz razgovore i sporazum sa Ministarstvom pravde.

„Poručujemo da nikome više ne padne na pamet da na ovakav način menja zakone“, poruka je sa protesta.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tito & Tarantula
Za 1 minut

Angry Cockeroackhes

Tito & Tarantula
Greta Van Fleet
Za 5 minuta

Heat Above

Greta Van Fleet
Pete Townsend
Za 9 minuta

Face to Face

Pete Townsend
Leah Andreone
Za 14 minuta

I Feel the Earth Move

Leah Andreone
Red Hot Chili Peppers
Za 17 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend