Društvo

Advokati obustavili rad zbog sporne odluke Vrhovnog kasacionog suda

Upravni odbor Advokatske komore Srbije doneo je odluku o jednodnevnoj obustavi rada advokata na nivou cele zemlje, bez izuzetka. Advokati se protiv odluci Vrhovnog kasacionog suda o "dozvoljenosti“ bankama da ugovaraju troškove obrade kredita, bez navođenja specifikacije troškova jer bi to ugrozilo pravnu sigurnost građana.

„Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama. U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi u saopštenju obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje objavljenim pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojima se na direktan način narušava pravna sigurnost građana Republike Srbije i menja dosadašnja sudska praksa naših sudova.

Podsetimo Kasacioni sud je prošle nedelje usvojio dopunu stava iz maja 2018. godine, prema kojem su se sudovi do sada upravljali, kada je reč o tužbama građana protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita.

Prema toj dopuni, banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita, bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje. Isto važi i za naplatu premije osiguranja stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Zbog sporne odluke u ponedeljak je održan protest advokata u više gradova u Srbiji, među kojima je bio i Niš.

Povodom obustave rada advokata na nivou Srbije oglasila se opozicija.

„Ovom odlukom se Vrhovni kasacioni sud stavio u službu banaka a protiv građana Srbije. Takođe, stav Vrhovnog kasacionog suda dovodi i do povlašćenog položaja banaka u odnosu na druge privredne subjekte u Srbiji, a sve na štetu samih građana“, smatraju Dveri.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Partibrejkers
Za 3 minuta

Zemljotres

Partibrejkers
Anica Dobra
Za 6 minuta

Svecane Bele Kosulje

Anica Dobra
Amy Macdonald
Za 11 minut

Dream on

Amy Macdonald
Guns 'n' Roses
Za 14 minuta

Used to Love Her

Guns 'n' Roses
Lp
Za 17 minuta

Golden

Lp

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend