Društvo Obrazovanje

Ako želite da neko obrati pažnju na vas, ne treba samo da budete originalni, već autentični, svoji

Foto: privatna arhiva
Marija Vlajković profesorka je španskog jezika, master hispanista i prevodilac. Nakon završenih studija jezika shvatila je da je sve manje španskog oko nje. To ju je pokrenulo da napravi fejsbuk stranicu kako bi delila neke zanimljive postove iz oblasti hispanistike i da ne bi izgubila kontakt sa ovim jezikom. Ova stranica nije izazvala naročitu pažnju, ali to nije bio slučaj sa stranicom koja se pojavila na instagramu na kojoj Marija trenutno ima oko 1.700 pratilaca. Stranica spanski_sa_marom je jedna od najpopularnijih na našem prostoru kada je reč o španskom. Marija sa ponosom kaže da nikada nije platila nijednu reklamu na ovoj društvenoj mreži. Sa Marijom smo razgovarali o tome kako izgleda studiranje španskog i sa kojim se izazovima hispanisti suočavaju dok traže posao. Takođe smo je pitali na koji način treba učiti ovaj jezik, ali i kako voditi stranicu na nekoj društvenoj mreži i biti dovoljno zanimljiv i inovativan.

„Ljubav prema ovom jeziku datira još iz srednje škole, kada sam počela da ga učim. Pre toga, španski je i za mene bio „đo soj tu madre“ telenovela, a onda sam počela da gledam i prave španske serije poput ‘Un paso adelante'“, započinje Marija svoju priču za City Smart radio. Objašnjava da je uz učenje o Daliju i Pikasu na likovnom, kao i čitanje odlomaka iz Don Kihota, shvatila da je španski više od svega što je do tada znala.

„Opaske poput ‘Jel učiš španski da bi prevodila serije’, nisu me pogađale. Znala sam da što više jezika govoriš, više vrediš“, ističe Vlajkovićeva. Dodaje da je razmišljala o studiranju francuskog ili portugalskog, ali da se nije pokajala što se odlučila za španski.

Nakon završenih osnovnih i master studija suočila se sa potragom za poslom. Kako kaže, u toj potrazi treba preuzeti inicijativu. Držala je časove učenicima, a pored toga je oko tri godine radila u jednoj niškoj IT firmi kao kreativni pisac/prevodilac.

„Usput sam i prevodila manje prisutne tekstove na našem jeziku iz oblasti kulture i umetnosti za sajtove iSerbia i Diz que diz. Posebno sam ponosna na kolegijalni poduhvat titlovanja Agelast podcasta u kom je gost čuveni Srbin iz serije La casa de papel, Darko Perić“, naglasila je Marija.

A kako je došlo do osnivanja instagram stranice koja je jedna od najpopularnijih u našoj zemlji kada se radi o španskom? Marija nam objašnjava da je najpre pokrenula svoju fejsbuk stranicu. Međutim, na njoj nije bilo toliko odziva. Zato nije mnogo očekivala od ove instagram stranice.

„Cilj mi je bio da sačuvam sebi zanimljive postove iz oblasti hispanistike, da nikad ne izgubim kontakt sa ovim jezikom, jer je u jednom trenutku bilo sve manje španskog u mom životu. Onda sam počela da okupljam ljude koji isto vole španski, a zatim sam se inspirisala da pravim edukativne i zabavne objave najpre kroz storije koji su interaktivni i super za kreiranje zanimljivih objava“, navela je ona. Podvukla je da njena stranica na instagramu @spanski_sa_marom ima 1.700 pratilaca, a nikada nije platila nijednu reklamu.

Ova profesorka španskog morala je da pronađe nove načine da motiviše ljude i svoje učenike, kojih je s vremenom bilo sve više. Ipak, to se isplatilo. Pokrenula je nešto inovativno, zanimljivo i interaktivno. Bilo je tu dodatnih materijala vezanih za učenje, preporuka filmova, serija, knjiga, reči dana i poneki kviz. Koristila je svoj omiljeni argentinski strip „Mafalda“ kao alternativu za usvajanje jezika. Takođe je ponekad uporedo čitala knjige na srpskom i španskom, što je naišlo na odličnu reakciju. Instagram stranica donela joj je nove učenike.

„Od marta 2020, pokrenula sam svoj klub koji broji 12 devojaka gde, u grupama od po 4, jedanput nedeljno pričamo na najrazličitije teme na španskom. Pored toga, imala sam izmedju 7 i 12 individualnih učenika. Danas je taj broj nešto manji jer imam drugačije prioritete, ali moja radost nakon svakog održanog časa ne jenjava“, dalje priča Marija. Dodaje da, iako je sada manje aktivna, trudi se da deli neke novosti iz sveta hispanistike i da podseti na nešto što je već bilo objavljeno.

Najzanimljivije na ovom profilu bile su lajv emisije sa stručnjacima iz sveta filologije. Vlajkovićeva kaže da se ispostavilo se da je instagram odlična platforma za učenje, što ovi lajvovi i dokazuju. Ona se trudi da svoje učenike motiviše time što im otkriva cake za učenje, ali im istovremeno kaže da bez muke nema nauke.

„Ta muka u učenju jezika je slatka, nema učenja napamet, nema prisiljavanja i opominjanja. Na španski ljudi kreću jer im se sviđa melodija jezika, neka serija ili muzički izvođač, pa je to olakšavajuća okolnost u procesu učenja. Lepo je imati sluha za jezik, ali se domaći mora raditi“, napominje Marija uz osmeh.

Njen recept za uspešno učenje jezika je ono što deli sa svima. Kaže da ako želimo da savladamo neki jezik treba da se okružimo njime.

„Neka skoro sve što radiš i na maternjem bude na tom jeziku. Ne plaši se, zaroni u njega. Slušaj i ponavljaj što više, zatim piši, prepisuj, čim nauči pravila za čitanje – čitaj i ne plaši se da koristiš rečnik i da pitaš. Vežbaj govor već od prvog dana, uspeh se postiže malim koracima“, naglašava ona. Za one koji žele da uče jezike preporučuje stranice @sadraganomnakafi, @anatalks_ i @sasa.vasiljevic.eng.

Želela bi da ohrabri sve koji planiraju pokretanje sopstvene stranice ili bloga. Rekla je da to jeste veliki posao, ali se isplati.

„Važno je da imate šta da kažete i da znate najbolji način da to prenesete. Današnje vreme je vreme interneta, kratkih klipova i usputnih glasovnih poruka. Ako želite da neko obrati pažnju na vas, ne treba samo da budete originalni, već autentični, svoji“, zaključuje Marija svoju priču.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 22 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 18 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 15 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 12 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend