Društvo

Aktivisti postavili improvizovanu ćevabdžinicu ispred Skupštine i ukazali na nedostatke Plana o lokacijama kioska

Aktivisti Srđan Nonić i Miloš Bošković postavili su ćevabdžinicu ispred Skupštine Grada i performansom ukazali na nedostatke Plana lokacija za kisoke na površinama javne namene. Naime, prema Planu koji je Grad usvojio kiosk se može postaviti na bilo kojoj javnoj površini, a aktivisti upozoravaju da to može izazvati niz problema koji nisu uzeti u obzir.

„Izveli smo performas zbog postavljanja trafika i kioska po gradu bez ikakve logike, pošto smo videli da oni mogu da postave šta, gde i kako hoće i uvek nam kažu da se sve propisu i odobreno“ kaže Miloš Bošković, aktivista.

Sagovornik objašnjava da su želeli da pošalju poruku nadležnima da najpre treba dobro promisliti pre nego postave objekat na nekom mestu u gradu bez plana.

„Govore nam da je sve po propisima, a nisu sagledali širu sliku, pre svega kako će postavljanje tog objekta uticati na okolinu“, naglašava Bošković.

Predlaže da se sledeći put dćevabdžinica postavi direktno na kružni tok, kako bi ljudi mogli da se zaustave i kupe pljeskavicu. Takođe, predlaže i da i  se ćevabdžonice postave  direktno na ostrvo i to više njih, tako da svako ko prođe tuda sebi može da kupi roštilj.

Bišković ističe da je važno da se vodi računa gde, na koji način i pod kojim uslovima može da se postavi neki objekat, te da se ova tema tiče svih nas jer je važno na koji način se troši novac od zakupa javnih površina.

Akitivisti su kao sredstvo za potpalu vatre iskoristili dnevni list Informer i time poslali poruku građanima da je vreme da se probude i ne veruju sadržaju koji im se plasira. Takođe su doneli i televizor od kartona, kao kritiku medija među kojima je i javni servis, a putem kojih, smatraju aktivisti građani ne mogu da saznaju šta se zaista dešava iza kulisa.

Performans  je podržao Đorđe Stanković, predsednik Narodne stranke Niš, koji je istakao da je glavni krivac za postavljanje i organizaciju kioska Grad, pa je samim tim lokacija za ovaj humoristički način ukazivanja na probleme, sasvim opravdana.

Podsetimo kiosk je napre postavljen na Bulevar Nemanjića, gde se delom nalazio na pešačkoj stazi, a potom i na šetalište u  Obrenovićevoj ulici što je izazvao revilt građana. Plan lokacija za kioske na teritoriji Grada Niša možete naći OVDE.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Laurel
Za 2 minuta

Scream Drive Faster

Laurel
Elle King
Za 6 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 9 minuta

You

Marvin Gaye
Red Hot Chili Peppers
Za 11 minut

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 15 minuta

Edge of the World

Faith No More

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend