Društvo Politika

Aktivisti pustili u rad novu gradsku fontanu nazvanu „Radišaaa“

Lokalni aktivisti i likovni pedagog u penziji Slavoljub Blagojević izveli su performans u centru grada na kome su predstavili novu fontanu pod nazivom "Radišaaa". Prednost novootvorene fontane načinjene od stiropora je u tome što je pokretna, kao i njena cena od svega 300 dinara, nasuprot one na centralnom trgu plaćene 500 miliona dinara koja ne radi.

Idejni tvorac performansa, aktivista Srđan Nonić ističe da se ideja rodila kao posledica nebrige o fontani koja je kako kaže plaćena mnogo, a njen životni vek je bio kratak. „Fontana je radila nekoliko meseci, a izgradnja je nasleđena od bivšeg gradonačelnika. Trg je više puta bio target reportaža, gradio se više godina, a i pored toga nije urađen kako valja. Grad je postao kasaba“, navodi Nonić.

Ideja niškog aktiviste sprovedena je u delo zahvaljući umetniku Slavoljubu Blagojević, koji stvara u sveri društveno angažovane umetnosti. „Dobio sam 500 miliona  koje ću da utrošim na izgradnju nekoliko fontana u gradu i za svaki slučaj za presleganje ovih kockica da ne budu kao i od Vesića. Ova fontana je pokretna, ali nije loše da Niš na svakom ćošku ima po jednu fontanu“, kaže Blagojević koji je u današnjem performasu imao ulogu investitora.

Dodaje da će kao investitor koji će graditi fontane u gradu za 500 miliona koliko je dobio od poreskih obveznika napraviti i model zimske fontane, koja će u toku hladnih meseci moći da radi jer će iz nje isticati topla voda iz Niške Banje, a održavaće je kako kaže tehnička služba.

Prednost nove fontane od svega 300 dinara je i tome što je pokretna, te kako kaže u slučaju nepogoda i nedostatka protivgradne odbrane može da se skloni na sigurno mesto, a umetnik predlaže Gradsku kuću ili Skupštinu Grada.

Novotvorena fontana na gradskom trgu dobila je ime „Radišaaa“, a Blagojević objašnjava da je njeno značenje dvojako, osim toga što kaže ova fontana radi, cilj je i da njen naziv podseti Nišlije na kultnu emisiju koja se nekada emotovala na Javnom servisu, a koju je vodila tadašnja novinarka, a današnja gradonačelnica Niša.

U fontani od stiroropora plivaju žute patkice, a umetnik poznat po društvemo angažovanoj umetnosti objašnjava ni da ova asocijacija nije slučajna, ali ipak kako kaže ostavlja građanima da o njoj razmisle i sami pronađu značenje. Učesnici performansa navode da je nadzorni odbor nad idejnim projektom bio poveren Direkciji za razgradnju grada i Zavodu za favelizam.

Kako je izgledalo svečano otvaranje fontane na Trgu možete videti u lajv prenosu na Fejsbuk stranici City Smart.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
On Air!

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 3 minuta

Edge of the World

Faith No More
Toploader
Za 7 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader
Jonny Lang
Za 10 minuta

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 14 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend