Društvo

Bajkoviti sims u Obrenovićevoj ulici mami poglede prolaznika

Anđeo privlači pažnju prolaznika
Oaza zelenila smeštena usred oronulih fasada u Obrenovićevoj ulici 124, razbija sivilo svakodnevnice, prolaznicima mami osmehe i podseća na neke davne dane, detinjstva, radosti i šarenila, kada su čitali bajke. Bajkoviti sims u centru Niša pleni poglede prolaznika, te oni neretko zastanu da ga fotografišu i dive se.

Prizor pohranjen u mašti koji je najednom oživeo pred našim očima, na naizgled običnom simsu zgrade, nije nastao slučajno, otkriva idejni tvorac, Biljana Vujović, za City Smart radio.

“Ideja se rodila kada smo ušli u ovaj stan, stan naših roditelja. Mene je uvek inspirisao taj sims i razmišljala sam o tome da tu nešto možemo da zasadimo”, započinje priču Biljana i dodaje da je njen suprug, želeći da joj ostvari želju, napisao projekat i javio se na konkurs Lokalne fondacije, koja je ideju podržala.

Sagovornica objašnjava da nije bilo teško napraviti bajkovit prizor, jer ništa nije teško kada se radi s ljubavlju, a ova malena bašta je iz iste i rođena. Ističe da su kroz ovaj projekat želeli da pošalju poruku komšijama i sugrađanima da svako od nas može napraviti sopstvenu bajku, samo je potrebno dodati malo hrabrosti i mnogo mašte.

“Ideja je da podstaknemo i skrenemo pažnju na prirodu, na drveće, na ono što je zaista važno, a mi smo negde u ovoj našoj ludoj civilizaciji stavili na poslednje mesto, na marginu. Želeli smo da provociramo građane, da ih inspirišemo da i sami nešto učine, urade, naprave”, kaže Biljana.

Dodaje da izgled same bajkovite bašte nije konačan, te da će se scenografija menjati u skladu sa godišnjim dobima. “Naš sims će s vremenom biti sve bogatiji biljakama koje tu mogu da stanuju, da žive, shodno uslovima i položaju. Imaćemo i neku letnju, jesenju, zimsku postavku. Važno je da će to da traje, da se slavi svako godišnje doba”, kaže sagovornica.

Bašta ima svog čuvara – Anđela lepote, prirode ljubavi i mira koji ponosno stoji i nadgleda baštu, ali i samu ulicu i čini se, poziva prolaznike da zastanu, podignu pogled i vide ono što propuštaju, žureći da završe sve svoje obaveze zaboravljajući pritom da su sitnice sreća i da one boje život.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 59 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend