Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

“Banka hrane” počinje sa radom, ali će korisnici čekati još neko vreme

"Banka hrane" u Nišu zvanično je otvorena, ali će na hranu socijalno ugroženi morati da pričekaju. Kako je najavljivano pre nekoliko meseci projekat "Banka hrane" je trebalo krajem aprila da počne sa radom. Korisnici ove usluge bila bi socijalno ugrožena lica, dok je u planu da se hrana dostavlja preko zavoda za decu, prihvatilišta za decu i odrasla lica i drugih ustanova socijalne zaštite.

Kako bi smanjili količinu hrane koja završava na deponijama, iz nevladine organizacije PROTECTA osnovali su “Banku hrane” u Nišu. Zamisao je da se hrana preuzima od proizvođača i distributera hrane gde postoje viškovi, a dok će manje sarađivati sa ugostiteljskim objektima i pekarama zbog problema oko zatvaranja hrane. Svi humanitarci koji budu hteli da doniraju prehrambene namirnice moraće da vode računa o tome da je fabrički upakovana. U narednom periodu, najavljen je i rad na promeni zakonske regulative.

Iz Protecte kažu da za sada nemaju tačan broj porodica kojima je hrana potrebna.

“Mi za sada nemamo te brojke, ne znamo ni kapacitete Banke hrane, to zavisi i od biznis sektora i od podrške Grada i gradskih opština. Nadamo se da ćemo uspeti da opravdamo ulogu koju smo sami sebi namenili i da u roku od par meseci Banka može da donira nekoliko tona hrane mesečno “, kazao je Stefanović i dodao da bi rad Banke uskoro počeo sa radom. To, kako kaže, zavisi i od potpisivanja Memoranduma o saradnji sa što većim brojem firmi i dogovora oko načina kako će se distribuirati hrana.

Banka hrane bi, prema rečima Stefanovića, služila kao most između biznis sektora i gradskih institucija koje imaju potrebu kao narodna kuhinja.

Konferencji su prisustvovali i predstavnici iz Makedonije. Duško Hristov predsednik “Banke hrane” u Severnoj Makedoniji je kazao da u našim društvima, u Makedoniji, Srbiji, Bosni, Albaniji ne postoji reč višak hrane u zakonodavstvu.

“To je gorući problem i kod vas i kod nas. Paralelno radimo i na izmeni i dopuni određenih zakonskih rešenja koja su na snazi. Trudimo se da podignemo nivo standarda mišljenja oko viškova hrane”, kazao je Hristov.

I iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) kažu da je saradnja sa ovakvim orgnizacijama nešto bitno i gde se vidi potencijal.

“Defnitivno je potrebna izmena propisa i pravilnika. Ali je bitno i organizovati kampanje u smislu da se bolje uspostavi saradnja sa lokalnim samoupravama. Uradili smo analaizu koja pokazuje da se doniranje hrane duplirala u 2020. godini u odnosu na prethodnu, a vrednost hrane se više nego duplirala”, kazala je Šmigić Isidora predstavnica NALED-a.

Inače, projekat “Banke hrane” je odobren za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog društva.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Diys
Za 2 minuta

At Night

Diys
Riovolt
Za 6 minuta

It Ain't Over Till It's Over

Riovolt
Dusty Springfield
Za 9 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 11 minut

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)
Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Za 16 minuta

Money Money

Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend