Društvo

Bedem Tvrđave se urušava, znaka za opasnost nema

Bedem niške Tvrđave počeo je da se urušava, te postoji opasnost da kamene kocke padnu na tle i ozbiljno povrede nekog. Međutim, i pored opasnosti koja preti prolaznicima nigde nama znaka upozorenja.

“Tvrđava se urušava. Simbol grada, svedok istorije propada, a niko ništa ne preduzima”, kaže jedan sugrađanin u prolazu i dodaje “da smo u svetu tako ne bi moglo”.  Prolaznici odmahuju glavama na kako kažu, nemar nadležnih i dodaju da bi prema kulturno – istorijskim spomenicima trebalo da se odnosimo sa više poštovanja.

I dok kocke prete da padnu sa velike visine na ulicu, nema nikakve trake, znaka ili obaveštenja koji bi prolaznicima ukazao na opasnost od odrona. Zbog čega je tako i šta će preduzeti po pitanju pomenutog urušavanja, pokušali smo da saznamo od direktorke Zavoda za zaštitu spomenika, Ljiljane Berić, ali ona nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Podsetimo, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu do 2023. Tvrđava bi trebo da zasija u punom sjaju.

Do sada su urađeni samo dekorativni radovi. Rekonstrukcija bedema, najavljena kao najvažnija u projektu, nije završena jer je nekoliko tendera propalo zato što se javljao samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.

Krajem 2020. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je potpisala novi aneks ugovora o uređenju Tvrđave, a detalji nisu bili poznati.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend