Društvo

Bele poklade – dan šale, igre i smeha

Foto: Vikipedija
Danas su Bele poklade, poslednji dan pred početak Velikog uskršenjeg posta. Za ovaj dan vezuju se brojni običaji, a obeležavaju ga svi balkanski narodi.

Poklade su narodni praznik Slovena. Njegovi koreni su paganski i vezani za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Danas se poklade uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja Velikog posta uoči Uskrsa.

Bele poklade dobile su naziv po Beloj nedelji. Još neki od naziva su i Velike, Završne, Sirne ili Proštene poklade, odnosno Proćka, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. Cilj je dobiti oproštaj i časno započeti post. Bele poklade su praznik celog sela, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju.

U Beloj nedelji, koja se svuda provodila u veselju, ništa se nije radilo. Tokom cele nedelje, sva domaćinstva u selima obilazile su povorke šaljivih ljudi koji su igrali i pevali, prerušeni u razna ljudska i životinjska obličja. Opšte veselje i slavlje završavalo se u nedelju na Bele poklade, zabeležio je etnolog Mile Nedeljković.

Običaji se razlikuju od kraja do kraja. Ponegde se loži velika vatra od slame, zvana krleštica. U nekim mestima praznik uključuje obredne maskirane povorke, koje svuda rado dočekuju i daruju: jajima, suvim mesom, medom, a ponegde i novcima. Oni koji se prerušavaju nazivaju se “komendije”. Darivanje “komendija” na Poklade ima ritualni karakter, domaćin ,,daruje” pretke, čiji identitet simbolično preuzima učesnik ritualne igre, obezbeđujući njihovu nakolonost i blagostanje zajednice.

Negde se vatra preskače, negde tera zle duhove. Negde se igra igra koja se zove “mačka”, u drugom delu zemlje “lubačka” i ,,pauk”, ili se organizuje venčanje a šale radi, mlada je uvek muškarac. Veselje traje do ponoći, a narednog dana počinje sedmonedeljni post.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 5 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 2 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 58 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 54 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend