Društvo

Besplatan kurs filigrana za nezaposlene Nišlije

Foto: Udruženje Vilin vez
Građani i građanke koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i pripadnici posebnih društvenih grupa: nacinalne manjine, osobe sa invaliditeom i drugi moći će da se prijave za obuku trakanja srebrnim nitima. Obuka počinje 1. novembra i traje oko dva meseca. Po završetku obuke dobija se sertifikat.

Pored toga što će se na ovaj način smanjiti nezaposlenost i siromaštvo, Udruženje “Vilin vez” projektom “Filigran – budućnost tkana srebrnim nitima” čuva kulturuno i istorijsko  nasleđe našeg naroda kroz oživljavanje jednog od najstarijih zanata na ovim prostorima.

“Kroz ovaj Projekat ćemo pokazati da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu. Danas je filigranski zanat skoro zaboravljen, a u Srbiji možemo da, na prste jedne ruke, pobrojimo zanatlije koji se bave ovim zanatom, tako da polaznici kursa imaju mogućnost učenja i zapošljavanja u oblasti u kojoj nema velikog broja zaposlenih, gde je to čime se bave retkost, a ono šta izrađuju je unikat” navode iz Udruženja.

Inovativni pristup problemu zapošljavanja, objašnjavaju, sastoji se u tome da se stari zanati po zakonu mogu obavljati u kućnim uslovima, odnosno, ne iziskuju poseban prostor kao što su kancelarija, radionica ili lokal, a ni velike i skupe mašine, jer se sve radi ručno.

Kurs počinje 1. novembra i trajaće 7 do 8 nedelja, a po završetku obuke četvoro polaznika će polagati završni ispit pred stručnom ispitnom komisijom. Oni koji uspešno polože završni ispit biće učlanjeni u Udruženje Vilin vez.

Pored prostora za rad dobiće i mogućnsot izlaganja radova raznoraznim izložbama i sajmovima, logistička podršku i plasman svojih proizvoda na tržište. Prijavljivanje kandidata i informacije mogu se dobiti na  meil vilinvez@gmail.com

Filigran je bila najrasprostranjenija tehnika u umetničkoj obradi srebra i zlata. Da bi se neki ukrasni predmet ili nakit uradio u ovoj tehnici upotrebljava se srebrna, zlatna i ređe bakrena žica. Niti žice se savijaju i upliću, međusobno vezuju i tako se formira složeni motiv, a kako šema ne postoji sve na “umetniku” koji ga izrađuje.

Krajem XIII veka pod uticajem Vizantije, filigran dolazi u naše krajeve i na taj način postaje i naše srednjovekovno nasleđe. Filigran je bio veoma raširen u starom srpskom zlatarstvu i u tursko vreme doživljava procvat i postaje jedna od najzastupljenijih tehnika prilikom obrade nakita od srebra i zlata.

Pokrovitelj projekta je Grad Niš, a partneri na realizaciji su Nacionalna služba za zapošljavanje, Regionalna privredna komora Niš i Niški kulturni centar.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 18 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 15 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 11 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend