Društvo

Besplatne dronove kroz donaciju dobilo 36 osnovnih škola u Nišu

Niške osnovne škole, ukupno 36, dobile su dronove koje će đaci 5. i 6. razreda moći da koriste u sklopu informatičke nastave. Dronovi su donacija Rotari Disktrikta, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije.

Svaka od niških osnovnih škola dobila je po jedan dron, a njihovi nastavnici informatike, prema najavama, biće uključeni u posebne seminare koji su usmereni u edukaciji. Akcija koju zajedno realizuju Rotari Disktrikt i Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Zorica Jestrović, guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora istakla je da je cela akcija nabavke i donacije dronova rađena u dogovoru i saglasnosti sa Ministarstvom prosvete i lokalnim samoupravama.

“Usaglašavamo potrebe lokalne zajednice sa onime što mi možemo da učinimo. Ovom prilikom smo se opredelili za jednu široku akciju, gde smo sve škole u Srbiji, bar smo se trudili da svaki grad u Srbiji bude zastupljen, opremili dronovima. Đaci 5. i 6. razreda osnovnih škola imaju „Skreč“ i „Pajton“ kao obavezan nastavni program, međutim nemaju alat. Tako da smo ovom akcijom omogućili da ono što nauče teorijski mogu da primene praktično kroz programiranje i upravljanje dronovima“, kazala je Jestrović.

Direktor Osnovne škole „Čegar“ Bojan Krstić ističe da će dronovi biti jedno od nastavnih sredstava koji će biti primenjivani na časovima informatike.

“U 5. i 6. razredu postoje programi koje su deca radila na kompjuterima, međutim nisu imali mogućnost da primene na određenim mašinama. Dron će se primenjivati u zatvorenim prostorijama, kao što je sala, znači strogo kao učilo, kao nešto što će se primenjivati u školstvu. Imali smo mi do sada programe i deca su zamišljala kako bi to izgledalo da se negde primeni. Sada imaju uređaj na kome mogu da ono što isprogramiraju primene u praksi i da vide u praksi da li to funkcioniše ili ne“, istakao je Krstić.

Srpski Rotari klubovi, koji su i pokrenuli ovu akciju, sakupili su 117.200 dolara i nabavili 670 letelica za osnovne škole širom Srbije.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Za 0 minuta

Don't Joke With the Hungry Man

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Madcon
Za 4 minuta

Dont Worry feat. Ray Dalton

Madcon
Diana Brown & Barrie K Sharpe
Za 7 minuta

The Masterplan

Diana Brown & Barrie K Sharpe
Frankie Valli
Za 11 minut

Grease

Frankie Valli
Paul Simon
Za 14 minuta

Graceland

Paul Simon

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend