Društvo

Biciklisti se bune protiv zaštitnih ograda za pešake

Knjaževačka ulica
Savet za bezbednost saobraćaja nedavno je doneo odluku da se u Nišu postave zaštitne ograde. Odluka je doneta zbog tragične saobraćajne nezgode koja se nedavno dogodila. Udruženja biciklista, međutim, smatraju da ove ograde predstavljaju pretnju za njihovu bezbednost.

Pored zaštitnih ograda na više mesta u gradu, u Knjaževačkoj će biti postavljena i razdelna ostrva. Iz udruženja biciklista kažu da se postavljanjem zaštitnih ograda ne rešavaju suštinski problemi, a njima donose nove izazove.

“Niš je jedan od gradova u Srbiji u kome ima svega par kilometara biciklističkih staza. Biciklisti po zakonu moraju da koriste kolovoz, čak i na bulevarima. U takvoj situaciji gde je kolovoz prepoznat kao mesto za brzo kretanje automobila, autobusa i kamiona, biciklisti će se postavljanjem ograde naći između ograde i vozila koja se brzo kreću”, kažu iz udruženja biciklista.

Zbog toga apeluju da se više investira u infrastrukturu za ranjive učesnike u saobraćaju. Kažu da treba da se smanjuje brzina i da se kontrolišu i kažnjavaju oni koji izazivaju najviše nezgoda. Udruženja navode i da će pri brzini od 40 kilometata na čas, 25 odsto naletanja na pešaka imati fatalan ishod. Pri naletanju vozila brzinom 60 kilometara na čas, čak 85 odsto pešaka bi poginulo. U sličnoj poziciji nalaze se i biciklisti, rečeno je u udruženjima.

Kao posebno ranjivu grupu vide i vozače električnih trotineta i mopeda. Oni navode da se u saobraćaju nalaze biciklisti već od 12 godina, kao i najstariji sugrađani. Smatraju da u ulici opremljenoj poput autoputa, svaka greška bilo kog učesnika u saobraćaju vodi ka težim posledicama. S obzirom na težinu posledica i zastupljenost nezgoda u kojima učestvuju četvorotočkaši, biciklistička udruženja pozdravljaju uvođenje rigoroznijih kontrola i korišćenje kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja.

Ovo saopštenje potpisala su udruženja: Ulice za bicikliste iz Beograda, Niška saobraćajna unija, Novosadska biciklistička inicijativa i Vozi ulice iz Šapca.

Podsetimo, zbog saobraćajne nezgode u kojoj je život izgubio dvanaestogodišnji dečak Andrej Prekljušaj i  četrdesetosmogodišnji Dejan Ilić, građani su više puta protestovali. Na poslednjem protestu, tražili su da se donese Andrejev zakon, koji bi nosio ime poginulog dečaka.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 36 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 32 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 29 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 25 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend