Društvo

Bitka na Čegru: 212 godina od junačkog podviga

Danas se navršava 212 godina od čuvene bitke na Čegru koja se odigrala u Prvom srpskom ustanku pod vođstvom Stevana Sinđelića. Vence su položili predstavnici vojske, policije i grada, sa potomcima Sinđelića i pesinčkim udruženjima.

Boj ima veliki značaj za grad jer je simbol slobode i nezavisnosti Niša, a život je u boju za oslobođenje dalo oko 4 hiljade srpskih vojnika. Spomenik je podignut povodom pedesete godišnjice od oslobođenja Niša, a otkriven je 1. juna 1927. godine. Urađen je po projektu čuvenog arhitekte Julijana Lj. Djupona, dok je sama bista Sinđelića delo niškog vajara, Slavka Miletića.

“Simbol Panteleja je ovaj spomenik na Čegru, a danas obeležavamo 212. godišnjicu i polaganjem venaca na spomenik odajemo počast poginulim junacima koji su svoje živote dali za slobodu naroda. Gradska opština Pantelej smatra spomen obeležje značajnim lokalitetom za turizam i pomažemo svake godine u ogranizaciji”, kazala je Nataša Stanković predsednice opštine Pantelej.

Dodala je da su renovirali spomenik posvećen Sinđeliću ispred gradske ambulante na Panteleju kao i parkić oko spomenika, a sada, kako kaže, radi i česma koja dugo nije radila i voda je za piće.

Najavila je da će i predstavnici Panteleja uzeti učešće u obeležavanju slave Grada.

“Mi kao gradska opština organizovaćemo 3. juna u Kući starih zanata izložbu i Pitijadu koja se organizuje svake godine”, kazala je Stanković.

Predvodnik ceremonije bio je Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Stevan Sinđelić

“Izuzetna mi je čast što sam bio u prilici da predvodim državnu ceremoniju i ponosan sam što država i srpski narod prepoznaje svoje junake. Ovaj spomenik je podsetnik zašto je sloboda najskuplja reč i zašto su generacije pre nas žrtvovale svoje živote”, kazao je Kapor.

Država će kroz svoj program nastojati da, kako kaže, održava ovakve ceremonije.

Potomak Sinđelića koji nosi i ime i prezime po slavnom vojvodi došao je sa svojom porodicom da obeleži ovaj, za njih posebno bitan dan.

Čuvar Čegra, Selomir Marković ponosan je što se i ove godine obeležava sećanje na poginule junake.

“Niš se na jedan dostojanstven način odužuje Stevanu Sinđeliću, a posebno me raduje što je danas  sa nama familija, direktni potomci Stevana Sinđelića. Među njima je dečko koji se zove Stevan Sinđelić, a rođen je 28. maja 2003. godine, na dan kada je otkriven lik Stevana Sinđelića u steni”, kazao je Selomir.

Podsetio je da se u kosturnici ispod spomenika nalaze ostaci oko 2. 000 srpskih vojnika.

“Od glava poginulih vojnika izgrađena je Ćele kula, a 1. juna je završena je spomen kula koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević na Čegru”, podseća.

Ipak, potpredsednik Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Pepić Ljubiša kazao je da bi trebalo da se više akcentuje na istoriji jer nigde ne postoji tabla na kojoj bi slikovito bilo objašnjeno gde se šta dogodilo, kao i da se mora voditi više računa oko spomenika i prilaza ka istim u gradu jer su često nesređeni.

Pesnici iz svih krajeva već trideset godina dolaze kako bi odali počast.

Božo Zečević književnik iz Niša i predsednik Udruženje književnika “Branko Miljković” kazao je da je ovo 31 zbornik sa pesnicima na svetom mestu – Čegru, a tema je Sinđelić i čegarska vatra.

Okupljeni su poručili da ova tradicija ne sme da padne u zaborav i da se nadaju da će iduće godine biti više mladh ljudi.

 

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 34 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 31 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 27 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 23 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend