Društvo

Bitka za život prevremeno rođenih beba

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece Udruženje roditelja "Ljubav, vera nada" organizovalo je akciju na Tvrđavskom mostu sa ciljem da podigne svest građana o značaju ovog dana. Most je u danu za nama bio ukrašen ljubičastim balonima, a u večernjim časovima je i zasvetleo u istoj boji u znak podrške prevremeno rođenim bebama.

„Udruženje je proniklo zbog humanitarne akcije koju želimo da pokrenemo za sakupljanje novca i kupovinu svih instrumenata koji fale neonatalnim negama na Jugoistoku Srbije“, kazala je  Jelena Pavlović.

Sagovornica objašnjava da su odlučile da Trvđavski most ukrase ljubičastim balonima kako bi skrenule pažnju na važnost ovog dana, ali i rizike koje sa sobom nosi prevremeno rođenje.

Ideja za ovu akciju rodila se nakon jednog tužnog događaja.

„Naime, mojoj rođenoj sestri je preminula prevremeno rođena beba. Ja sam kao tetka, vođena bolom i moralnom potrebom da nešto uradim u ovom društvu napisala knjigu koju sam posvetila prevremeno rođenoj, a preminuloj deci koja nosi naslov „Obećanje jedne tetke“, kaže Jelena i dodaje  da nijedna prevremeno rođena beba, a naročito preminula neće biti zaboravljena.

Članice udruženja su sugrađanima delile medenjake u obliku hotobnice- simbol prevremeno rođenih beba i anđela- simbol svih ovih beba koje su nažalost preminule  uz molbu da učine dobro delo i odvoje onoliko koliko su u mogućnosti i pomognu bebama da dobiju bitku za život.

Istog dana promovisana je i knjiga u Pozorištu lutaka, a sav prihod od prodaje biće usmeren na neonatologiju. Posetioci književne večeri su imali prilike da pogledaju dokumentarni film o prevremeno rođenoj deci i saznaju više o ovoj važnoj temi od lekara specijalista i roditelja čija su deca pre vremena došla na ovaj svet. Film je realizovan u saradnji sa Kliničkim centrom u Nišu.

Ginekološko- akušerskoj klinici UKC-a trenutno nedostaje deset inkubatra, četiri respiratora i razni instrumenti koji su potrebni prevreno rođenim bebama da bi se upustile u borbu.

U svetu se u proseku jedna od deset beba rodi prevremeno. U Srbiji se svakog dana pre vremena rodi jedanaest beba, a godišnje više od četiri hiljade.

Ljubičasta je boja inkubatora u kojoj deca provode najviše vremena i zbog toga je ona simbol prevremeno rođene dece.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Peter Gabriel
Za 2 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 6 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 9 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Za 12 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 15 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend