Društvo Otvoreni radio u vreme korone

Borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije moramo voditi svi zajedno

U dvorištu City Smart kluba održan je okrugli sto na kome je bilo reči o načinu i metodama kojima se može odgovoriti na radikalizaciju i nasilni ekstremizam. Okrugli sto je bio u organizaciji PROTECTA-e, a deo je projekta, "NEnasilNI odgovor - Prevencija i suzbijanje nasilnog ekstremizma". Inače, ovo je poslednja aktivnost u okviru projekta, gde su stručnjaci iz različitih oblasti razmenjivali svoja mišljenja i moguća rešenja što se prevencije tiče.

Da borbu protiv nasilnog ekstrmizma moramo da vodimo svi zajedno, da institucije moraju da se uključe i rade ono zbog čega postoje, kao  i da je važno na vreme uticati na omladinu, koja je i najosetljivija karika u društvu, poruka je sa okruglog stola održanog sa ciljem da se skrene pažnja na društvo koje je i te kako izloženo različitim vrstama nasilja.

„Svako društvo mora biti aktivno i odlučno se suprotstaviti kako na državno nivou, tako i na lokalnom. Region zapadnog Balkana je jedno od najosetljivijih područja za temu nasilnog ekstremizma imajući u vidu negativno nasleđe koje svi mi imamo sa kraja dvadesetog veka“, kazao je Milan Stefanović, predstavnik i organizator PROTECTA-e. On je dodao da ne postoji prihvaćena definicija ekstremizma, već se najčešće opisuje kao ponašanje i mišljenje na granici dozvoljenog sa tendencijom da se ta granica pređe.

Istakao je da su različiti oblici ekstremizma prisutni u našem društvu, od kulture, sporta, umetnosti, politike.

Učesnici su se usaglasili da ne postoje isti pokretači radikalizacije i nasilnog ekstremizma, kao i da svako može biti izložen na različiti način, ali je uz dobru edukaciju uvek moguće uticati na pojedince. Takođe,  ukazali su na to da prevencija počinje od kuće, i da se veliku ulogu i značaj imaju roditelji, ljudi iz okruženja, ali i predstavnici drugih institucija poput socijalnih radnika, policije i drugih.

„Institucije su od velikog značaja i neophodno je da se uključe i pruže usluge građanima zbog kojih postoje“, kazala  je Zibija Šarenkapić, učesnica i predstavnica organizacije DamaD iz Novog Pazara.

Upućene su preporuke kako svaki pojedinac iz lokalne vlasti u Nišu, tako i iz organizacija civilnog društva i medija može da deluje u ranom otkrivanju radikalizacije građana Niša.

Učesnici su bili predstavnici lokalnih institucija, opština i organizacija iz Niša.  Govorili su: Čedomir Šargić – Institut za javno zdravlje, Osman Balić – YU Rom centar, Sanja Tošić – Kom 018, Igor Milosavljević – Pravni centar Niš, Tatjana Nikolić – Centar za devojke, kao i gosti iz Novog Pazara, Sead Biberović iz Urban In-a i Zibija Šarenkapić iz organizacije DamaD. Moderator skupa i predstavnik ogranizatora bio je Milan Stefanović iz PROTECTA-e.

Iz Centra za razvoj građanskog društva PROTECTA poručuju da će se pobrinuti da te preporuke stignu i do lokalne vlasti, sa ciljem da se teorija sprovede u praksi.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 35 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 32 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 29 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 26 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend