Društvo

Brnabić: Oko 56 odsto pruge BG-Niš biće za brzinu od 200 km na sat

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će čak 56 odsto pruge da bude za brzine od 200 kilometara na sat. To će, kako je istakla, biti omogućeno potpisivanjem ugovora između Srbije i EU, koji se odnosi na kompletnu modernizaciju pruge Beograd - Niš, ali i na zaduživanje Srbije.

Ono što je najavio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je potvrdila i Ana Brnabić. Prema njihovim navodima, vozovi na pruzi od Beograda do Niša će se kretati i do 200 kilometara na sat, i to nakon potpisivanja sporazuma o zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji sa predstavnicima Francuske agencije za razvoj i Svetskom bankom.

“Radimo i na projektu modernizacije pruge Niš – Dimitrovgrad, gde radovi treba da počnu do kraja ove godine. Sve je to deo ukupne zelene agende”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će ugovorom koji će potpisati sa partnerima u Evropskoj uniji za kompletnu modernizaciju pruge Beograd- Niš biti omogućeno da 56 odsto pruge biti prilagođeno za brzinu od 200 kilometara na sat, a da će proceniti i koliko će ih koštati pruga od Niša ka Preševu, odnosno Niša i granica sa Severnom Makedonijom.

„Uslediće procena koliko će nas koštati nastavak pruge od Niša do Preševa”, rekla je Brnabić nakon potpisivanja Zajma za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD) i Svetskom bankom.

Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, potpisao je danas ugovore za dva zajma ukupne vrednosti 234,6 miliona evra. Prvi je Programski zajam za javne politike za klimatske promene i Zajam za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa. Ugovori su potpisani sa ambasadorom Francuske u Srbiji, Žanom Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD), Sesil Kupri, i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Lindom van Gelder.

Podsetimo se, prema ranijim najavama, modernizacija pruge od Beograda do Niša  je u početku trebalo da bude započeta u saradnji sa Kinezima, ali će se ona na kraju raditi uz pomoć Evropske unije koja će delimično finansirati taj projekat sa najmanje 35 % učešća.

Premijerka je rekla da je cilj da se modernizuje železnički sektor u Srbiji, uz pomoć digitalizacije poveća njegova efikasnost, upravljanje železničkom imovinom, a  železnica je, kako je istakla, najbolji vid transporta i kada je reč o uticaju na životnu sredinu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend