Društvo izdvajamo

„Budi drug, budi kul“, osnovci obeležili Evropski i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad decom

"Smejem se sa tobom, nikada tebi", Danas i sutra i juče. Lakše je bez svađe i tuče", "Budi drug, budi kul" samo su neke od poruka kojim su učenici OŠ "Njegoš" obeležili dva važna datuma - Evropski dan protiv zlostavljanja dece i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad decom. Akcija je organizovana u saradnji sa Savetovalištem za decu žrtve nasilja, a učenici su pohađali i radionicu o empatiji i nenasilnoj komunikaciji. U planu je da se slične akcije održe i u drugim školama.

„Probleme nikada ne treba rešavati nasiljem nego rečima, jer lepa reč uvek gvozdena vrata otvara“,kazala je Sofija Vuksandić, učenica ove škole. Sagovornica ističe da je važno da pružimo podršku drugima, da ih saslušamo i razumemo, te ćemo na taj način steći nove prijatelje.

Sa njom je saglasna i Lena Mitić koja je za ovu akciju osmislila poruku „Drugarstvo je blago“, jer kako kaže kada imaš drugare imaš sve. Osnovci su na beloj hartiji napisali poruke protiv nasilja, a neretko su se na nnjima mogla videti i srca u znak podrške. Učenici su organizovali kratku šetnju, a potom su izveli plesnu tačku uz numere koje govore o drugarstvu i toleranciji.

Sonja Ščekić, direktorka Sigurne kuće pri kojoj i funcioniše Savetovalište za decu žrtve nasilja ističe da je nasilje nad decom, nažalost prisutno u društvu i da je važno raditi na njegovoj prevenciji.

Deca mogu biti žrtve nasilja i u svojoj porodici, u školi od strane vršnjaka, u zajednici, ali se često dešava da deca budu đrtve nasilja i u digitalnom okruženju. Jako je važno da pre svega podržimo decu, da im pokažemo ljubav, da ih čuvamo i pazimo, ali je važno i da svi zajedno, ali i svako od nas pojedinačnčno radi na tome da nijedno dete ne doživi nasilje„, kazala je Ščekić.

Tim povodom je organizovana i radionica na temu empatije i nenasilne komunikacije za učenike petog razreda, a u planu je da se takve akcije nastave i u drugim školama.

„Nažalost vršnjačko nasilje je često prisutno u našem društvu i zato je jako važno raditi na ovim temama. Radionica je interaktivna i deca će imati priliku da napišu poruku šta je to lepo što će danas učiniti za svog druga ili drugaricu, a dobiće i testove koje se odnose na samoispitivanje njihove epatije, da to ponesu kući, isčitaju i razmisle o empatiji i nekim svojim buduim postupcima“, navodi Ščekić.

Kutija poverenja način da učenici kažu šta ih muči

Učenici su pred početak akcije u kutiju poverenja  mogli da ostave poruke o tome šta ih najviše muči i o čemu bi želeli da se govore na radionici. Bojan Krstič, direktor OŠ „Njegoš“ objašnjava da te kutije služe toma da učenici koji su izloženi nekom vidu nasilja, na njega ukažu.

„Kutija poverenja služi da deca koja su uplašena i misle da trpe bilo koji vid nasilja:  fizičko, verbalno ili elektronsko ostave poruku, to mogu da učine anonimno, na njega ukažu, a potom će stručne službe to istražiti“, ističe direktor i dodaje da današnja radionica i služi tome da se sa učenicima razgovara o njihovim problemima. Pored toga, smatra direktor važno je edukovati i roditelje, ali i nastavnike.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kid Rock
Za 1 minut

All Summer Long

Kid Rock
Living Colour
Za 6 minuta

Glamour Boys

Living Colour
Toto
Za 9 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Toto
Corduroy
Za 13 minuta

Mini

Corduroy
Piloti
Za 17 minuta

Svi Smo Mi Ponekad Andjeli

Piloti

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend