Društvo

Carsko veče i svečana Litija uoči gradske slave

Uoči obeležavanja praznika Svetih cara Konstantina i carice Jelene, u istoimenom Hramu, Njegovo Preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski G. Siluan služio je prazničnu večernju službu uz molitveno prisustvo Njegovog Preosveštenstva episkopa timočkog G. Ilariona i Preuosvećenog episkopa niškog G. Arsenija. Na kraju večernje službe, ulicama grada Svetog Cara Konstantina usledila je Litija.

U Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene odžano je praznično bdenije, a zatim i Carsko veče i svečana Litija oko parka svetog Save. Pored Vojnog orkestra Komande Kopnene vojske, učešće u ovoj Litiji uzeo je Vojni orkestar i Niška crkvena pevačka družina ”Branko“ u pratnji vernog naroda i brojnih građana.

“Svake godine dolazim ovde. Zapalim sveće pomolim se za zdravlje, ostanem na službi, a zatim uzmem učešća u Litijama”, kaže jedna sugrađanka. Dodaje da je važno da očuvamo duh tradicije i da je ovoga puta sa sobom povela unuku “da i ona vidi kako se čuva nasleđe.”

Nakon Litija u Parku svetog Save izveden je i kulturno umetnički program u opštini Medijana. Od 19h počela je predstava Pozorišta lutaka “Patkica žutkica u kojoj su uživali najmlađi”, dok su se u drugom delu večeri ljubiteljima tradicije i narodne igre i pesme predstavili Akademski mešoviti hor SKC-a, i KUD “Abrašević.  Iste večeri je u Gradskoj opštini Palilula održano “Palilulsko veče” koje je trajalo sve do ponoći, a muzika i pesma odzvanjale gradom.

U Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene jutros je održana Sveta Arhijerejska Liturgija i sečenje slavskog kolača. Nišlije u slavskom danu očekuje bogat književni, muzički i kulturni program.  Svečana akademija povodom gradske slave počinje u 19h u prostorijama Svetosavskog doma, a u 21h počinje slavski vatromet.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 18 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 15 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 11 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 7 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend