Društvo

Cene stanova u Nišu više i do 30 odsto

Pandemija koronavirusa odrazila se i na cene novih stanova u Nišu. Pojedini stanovi skuplji su i do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa se tako cene novogradnje po kvadratu kreću i do 1.500 evra.

Posledice pandemije se osećaju u mnogim segmentima. Cene stanova u Nišu su skočile , a poslednja takva poskupljenja zabeležena su 1999. godine kada su nakon rata pristizale proterana lica sa Kosova i Metohije i kada je prodata Duvanska industrija.

U Nišu ne raste samo cena stanova, već i broj novoizgrađenih zgrada.

„Broj novosagrađenih stanova povećan za 35 odsto, ako se uzme jedanaesta-devetnaesta godina, paralelno sa tim prosečni dohodak u Srbiji, prosečna mesečna primanja su išla nekih 30 odsto i vidimo da je tu tražnju do 2019. godine generisao dohodak stanovništva“, rekao je prof. dr Igor Mladenović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu .

On dodaje da je dohodak na jugu povećan i do 60 odsto, pa tu vidi vezu između poskupljenja stanova.

,, Generalno su skočile cene u novogradnji. Cene se kod nas kreću od 900 do 1300 evra po kvadratu u novogradnji. Pojednostavljeni su uslovi kredita i kamate su niže, pa se češće i podižu krediti za stanove. Putem kredita imamo veću potražnju i više traže novogradnju, pa samim tim skaču cene kvadrature“, kaže za City Smart radio Ljupka Mitić iz  agencije za nekretnine Proagent.

Dodaje da skaču cene i starogradnje jer prate jedne druge. Investitori, prema njenim rečima, sami formiraju više cene u samom startu pa i to dovodi do rasta.

,, S obzirom na situaciju gde se možda očekivalo da bude pad cena, desilo se suprotno. Možda zato što je donekle  skočila tražnja, a ponuda je manja. Pogotovo kod manjih stanova, gde je baš deficit s obzirom na to da imamo veliku potražnju“, kaže Mitić.

Navodi da su cene različite u odnosu na lokaciju, ali su generalno sve cene skočile u odnosu na prethodnu godinu.

Investitor Saša Igić takođe potvrđuje da su cene veće, a prema njegovim rečima negde i do 50 odsto.

,, Najviše kupuju roditelji za decu. Prodaju se svi stanovi, kako mali, tako i veliki. Sada imamo problem što ne možemo da nađemo za kupca odgovarajući stan“, rekao je Igić.

Iako se kraj pandemije još uvek ne nazire, pretpostavlja se da cene stanova neće biti niže i kada se situacija stabilizuje. ,, Cene jesu skočile i imaju tendenciju daljeg rasta jer imamo veću potražnju od ponude“, zaključila je Mitić.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 12 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 8 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 4 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend