Društvo Otvoreni radio u vreme korone

Centar za devojke: Važno je lančano osnaživanje devojaka

Završen je još jedan ArtFemine festival, koji osmi put zaredom organizuje Centar za devojke, a privedena je kraju i prva godina projekta "Lančano osnaživanje" namenjenog srednjoškolkama. One su na konferenciji za novinare, predstavile sve ono što su do sada naučile.

Četiri devojke iz četiri različita grada bile su deo projekta „Prepoznaj nasilje, ne budi u nasilničkoj vezi“, gde su se kroz različite radionice upoznavale sa problemom nasilja, radile na sebi i učile kako da svoje znanje prenesu svojim drugaricama, ali i široj javnosti.

Ana iz Smedereva, Jelena iz Niša, Violeta iz Novog Pazara i Suzana iz Beograda bile su vršnjačke edukatorke i tokom cele godine bile su uključene u različite aktivnosti od predavanja, umetničkih radionica, snimanja džinglova, a koje je za njih organizovao Centar za devojke. Iako nisu znale mnogo o feminizmu, o tome koliko je značajan za svaku od njih, privukla ih je tema u kojoj je svaka videla deo sebe, kao i važnost iste. Kroz radionice su, kažu, razbijale predrasude, oslobađale se od trauma i menjale stavove. Dobile su, prema njihovim rečima, i više nego sto su očekivale.

foto: City Smart radio

Suzana Stevanović kaže da je glavni razlog njenog učešća u programu bila želja da pomogne svojim vršnjakinjama jer je i sama bila žrtva više vrsta nasilja.

„Kada sam saznala za Centar za devojke to mi je bio znak pored puta i želela sam da pomognem njima i sebi kroz edukaciju. Devojke su se kroz rad oslobodile i bile su spremnije da saslušaju druge ali i sebe“, kazala je Suzana.

Njena drugarica Violeta kaže da sebe nikada nije videla kao feministkinju i aktivistkinju. Sa tom temom ju je upoznala influenserka koja ima svoj You Tube kanal pod nazivom „Draga devojčice“, dok ju je dalje istraživanje povezalo sa Centrom za devojke.

„Stekla sam samopouzdanje ne samo na polju toga ko sam i šta sam već i polju šta bih mogla da uradim u društvu. U mom gradu se oseća tenzija patrijarhata, kao i pritisak kako se nasilje doživljava. Upoznala sam dosta devojaka i žena koje inače ne bih upoznala“, rekla je Violeta.

U početku su devojke kojima je bila edukatorka bile sumnjičave, ali su se postepeno otvarale.

„Meni je drago da su neke podelile iskustva sa mnom, a to znači da se osećaju sigurno sa mnom“, zadovoljna je iskustvom Violeta.

Jelena iz Niša je oduvek želela da se bavi aktivizmom, a ovo joj je prvi put da je i sama edukatorka.

„Način na koji smo kroz sastanke, radionice i odgledane filmove pristupale temi, promenio mi je mišljenje o aktivizmu. Bilo je prelepo iskustvo, a devojke su bile sjajne“, zadovoljno ističe Jelena.

Ana Mihajlov dolazi iz male sredine, u kojoj kako kaže, postoji sekundarna viktimizacija. Sa Centrom se upoznala preko pozorišta, a bila je oduševljena i Vagininim monolozima.  „Naučila sam da dam i dobijem podršku, a nigde nisam dobila ovoliku podršku kao u Centriću. Naučila sam i da saslušam i ne osuđujem što je bilo esencijalno za mene“, rekla je Ana.

Pozivaju svoje vršnjakinje da se prijave na sledeći konkurs jer će dobiti mnogo, imaće mogućnost da utiču na društvo i  da ne sede skrštenih ruku.

Poruka radionice je da jedan šamar jeste nasilje, a da je uvek pre šamara psihičko nasilje koje se može zaustaviti na vreme, a podršku i savet sve devojke mogu pronaći u Centru za devojke.

Centar za devojke već više od dve decenije radi na osnaživanju žena. Svake godine u porodičnom nasilju bude ugašeno još mnogo života. Uličnim performansima i drugim različitim aktivnostima aktivistkinje  pokušavaju da skrenu pažnju na svoje saborkinje, žene i devojke i njihovu borbu u nesrećnim partnerskim vezama, bilo da su one domaćice, bilo da su učiteljice, profesorke, doktorke.  Kad one imaju problem, društvo im, jasno ističu – mora pomoći.  Zato apeluju na svoje sugrađane i sugrađanke da prijave nasilje bilo da je u njihovom komšiluku, u njihova četiri zida ili negde drugde.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Roy Orbinson
Za 0 minuta

You've Got it

Roy Orbinson
Sam Smith
Za 3 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
Zoster
Za 7 minuta

Covjek Zvani Cinjenica

Zoster
Jack White
Za 10 minuta

If I Die Tomorrow

Jack White
Lola Marsh
Za 13 minuta

Echoes

Lola Marsh

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend