Društvo

Četrdeset šestoro privrednika dobilo bespovratnu pomoć Grada za unapređenje poslovanja

Foto: zvanična fb stranica Dragana Sotirovski
Podsticajna sredstva za poboljšanje poslovanja dobilo je 46 niških privrednika koji su konkurisali na poziv u okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja Grada za 2021. godinu. Privrednici će novac iskoristiti za kupovinu ili popravku opreme, unapređenje poslovanja, renoviranje prostora ili pomoć za finansiranje ili sufinasiranje kredita kod banaka.

Ugovori o bespovratnim sredstvima predstavnicima mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnicima za unapređenje konkuretnosti privrednicima su uručeni u Gradskoj kući.

Neki od privrednika će novac iskoristiti u poboljašanje poslovanja kroz nabavku nove opreme, dok će drugi sredstva uložiti u razvoj biznis plana.

Jedna od preduzetnica kaže da će novac iskoristiti za nabavku opreme kako bi unapredila poslovanje.  „Kupiću laser koji je najnoviji u svetu tehnologije za skidanje tetovaža i za druge tretmane lica“, kaže sagovornica i dodaje da posluje preko 20 godina.

Vlasnica firme koja uvozi sirovine za kafemate kaže da će novac uložiti u novi biznis plan. „Dobili smo oko 300 hiljada i planiramo da iskoristimo za izradu dobrog bizniz plana zbog sve većih promena koje su nas zadesile, da bi mogli da se proširimo i uvezemo nove artikle“, kazala je preduzetnica.

Preduzeća imaju rok od 40 dana da realizuju aktivnosti koji su naveli u svojim prijava, a koje se odnose na nabavku nove opreme i/ili mašine, delova za mašinu ili specijalnih alata, digitalizaciju poslovanja, testiranjenovih proizvoda i poboljšanja postojećih i razvoj novih proizvoda i uluga.

Pravo da učestvuju na konkursu imala su mikro, mala i srednje preuzeća i preduzetnici registrovani u Nišu, čija je delatnost proizvodnja, prerada ili pružanje usluga. Na konkurs se javio 88 privrednika.

Maksimalni iznos sredstava koja se dodeljuju za pokrivanje do 50 odsto opravdanih troškova bez PDV iznose 300.000 dinara po privrednom subjektu, odnosno 150.000 dinara za digitalizaciju poslovanja.

Ovo je četvrti put da privrednici dobijaju bespovratna sredstva, a ukupan planirani iznos sredstava za realizaciju ove mere bio je 12 miliona dinara, od čega je utrošeno 8 miliona.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 23 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 20 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 16 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 12 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend