Društvo

Crveni krst Srbije obeležava 145. godina postojanja

Foto: Crveni krst Srbije
Crveni krst Srbije obeležava 145. godišnjicu osnivanja. 6. februara 1876. godine, na inicijativu dr Vladana Đorđevića, uglednog vojnog lekara, u Dvorani beogradske opštine, osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta. Misija ove organizije je pružanje humanitarne pomoći.

,,Danas obeležavamo 145. godišnju. U ovom datumu ima simbolike našeg istorijskog postojanja. Ćud istorije nije bila naklonjena našem narodu i njegovom Crvenom krstu, pa je dane i godišnjiče, ćesto, možda i suviše često obeležavao rat, stradanje, izbeglištvo. Nemilosrdni neprijatelj koji ne želi da pobedi, već da satre i zatre, kazao je prof. dr. Dragan Radovanović predsednik Crvenog krsta Srbije.

Radovanović  se osvrnuo na prošle vekove sa kojima se Crveni krst suočavao sa ratovima, izbeglištom, siromaštvom.On je istakao da je neprijatelj silu  mnogo je više pokazivao na  golorukom narodu, ženama i deci, svestan da na bojnom polju od ratobornog i nepokolebljivog naroda sigurno gubi. ,,Zato su uvek civilne žrtve u ratovima na ovom prostoru bile mnogo veće nego bilo gde“, zaključuje.

Govoreći o izazovima sa kojima se ova organizacija suočavala kazao je da je 21. vek doneo nove i drugačije. Izazovi savremenog sveta oličeni su u  prirodnim nepogodama: poplavama, požarima, zemljotresima i snažnim zimama, Najveći izazov je pandemija koronavirusa, neslućenih razmera koja je za deset meseci odnela na hiljade života.

„Pandemija je Crvenom krstu  donela nove, do sada  nesretnute izazove.  Volonteri i zaposleni u Crvenom krstu prekaljeni istorijskim iskustvom sa različim nedaćama, odgovorili su na izazov pandemije.  Hrabro, mudro i znalački dolazeći do svakoga kome su potrebni“, kazao je Radovanović. Dodao je da je u toku prethodnih deset meseci Crveni krst pružio preko 650.000 pomoći. ,,Izazovi uvek testiraju hrabre jer znaju da će u njihovom odgovoru dobiti nadu da hrabrost, humanost i znanje pobeđuju sudbinu, zarad onih zbog kojih postojimo“, zaključuje.

On je istakao da je Crveni krst  tokom panedemije pomogao zdravstvenom sistemu u opremi posteljini, zaštitnim sredstvima, kontejnerima i šatorima.  Takođe je obezbedio zaštitnu opremu za volontere  u brojnim humanitarnim ogranizacijama, kao i u narodnim  kuhinjama.

Nedavno je Crveni krst u Nišu obeležio 143. godišnjicu osnivanja  akcijom dobrovoljnog davanja krvi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Anana Kaye
Za 1 minut

Senor

Anana Kaye
London Grammar
Za 7 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Laurel
Za 10 minuta

Scream Drive Faster

Laurel
Elle King
Za 14 minuta

Under Influence

Elle King
Marvin Gaye
Za 17 minuta

You

Marvin Gaye

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend