Društvo

Da li je Niš dobio most poput svetskih metropola kako tvrdi gradonačelnica?

foto: M.J.
Tvrđavski most sa svetlećim efektima koji ovih dana izaziva pažnju za gradonačelnicu Niša je baš po merama svetskih metropola, dok je za građane Niša simbol kiča i ne uklapa se uz Tvrđavu staru vekovima.

Da li je most neprimeren okruženju i gradu sa istorijom starom vekovima, ili je po standardima metropola čini se da će se još dugo oko toga raspravljati. Za mnoge građane koji ovih dana komentarišu, novi most je izgubio smisao i šarm koji je nekada imao, ali za gradonačelnicu Draganu Sotirovski, kako je napisala na svom Fejsbuk profilu, “prati trendove metropola”.

Most je prve večeri svetleo u ružičastoj boji, što je upoređivano sa bojama sa “ružičaste” televizije  i rijalitijima, a onda je boja promenjena u zeleno.

“Poput svetskih metropola, prateći savremene trendove i Niš je dobio most u centru grada sa svetlećim efektima. Od sutra je u potpunosti spreman za pešake i festivale koji nas očekuju u avgustu i septembru. Niš-Singapur-Japan-Južna Koreja- Velika Britanija-Danska-Australija-Gruzija”, piše gradonačelnica Niša.

foto: printcreen, Dragana Sotrovski zvanična stranica

Podeljena su mišljenja i naših sugrađana i sugrađanki. Za jedne primer kiča, za druge lep i u skladu sa ambijentom.

“Ovo je školski primer kičeraja. Nikako ne odgovara postojećem ambijentu, tj. ulasku u srednjevekovnu, prelepu, tvrđavu. Jedino ako mislite da i nju treba izgletovati, staviti joj PVC ulazna vrata, osvetliti kineskim lampicama, unakaziti. Sramota gde su potrošene silne pare građana. Objavite imena tih čuvenih stručnjaka koji su napravili kulturni zločin. Bruka. Zapitajte se zašto u Mostaru nisu ovako rekonstruisali (čitati-unakazili) svoj most”, piše jedna sugrađanka.

Rok ističe 1. avgusta, pa radnici postavljaju ogradu da bi prema najavama gradonačelnice već 2. avgusta bio u potpunosti spreman kako za građane Niša, tako i za turiste koji se ovih dana očekuju zbog festivala Nišville.

Podsetimo, radovi na mostu i Trgu počeli su pre tačno 513 dana, probijena su tri roka. Gradonačelnica Dragana Sotirovski je nedavno izjavila da je Trg završen i da je ostao samo most, što je ponovo izazvalo razne negativne komentare jer nije delovalo kao da je završen.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Crusaders
Za 0 minuta

Street Life

Crusaders
Neville Brothers
Za 4 minuta

Ain't No Sunshine

Neville Brothers
Elle King
Za 8 minuta

Under Influence

Elle King
Cannons
Za 11 minut

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 14 minuta

How Does it Feel

London Grammar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend