Društvo

Da li se sećate Dana mladosti?

Foto: Print screen You Tube
25. maj se u nekadašnjoj Jugoslaviji, u periodu od 1945. do 1988. obeležavao, najpre kao rođendan doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, a od 1957., na njegovu inicijativu kao Dan mladosti.

Mnogi se i danas sećaju da je u čast Dana mladosti, kroz teritoriju čitave bivše Jugoslavije nošena Štafeta mladosti, koja je posle mesec i po dana i putovanja dugog blizu 9000km, predavana Josipu Brozu na sletu na stadionu JNA. U nošenju štafete učestvovalo je na desetine hiljada uzornih omladinki i omladinaca, učenika i studenata, mladih radnika, akcijaša, udarnika, sportista. Posebna čast je ukazivana prvom i poslednjem nosiocu štafete, koji je i predavao štafetu Titu kao finale sleta.

Štafeta mladosti je do 1979. uručivana njemu lično. Poslednja je imala čast da to učini, Sanije Hiseni, studentkinja iz Prištine. Sledeće godine 4. maja 1980. kada je  Broz preminuo, štafeta je prekinula put kroz Jugoslaviju i položena je na predsednikov odar. Još 7 godina nakon toga je štafeta nošena u čast uspomene na Josipa Broza i u čast Dana mladosti. Održavani su i sletovi sve do 1987., a štafetu je tih godina ispod Titovog portreta primao predsednik Socijalističke omladine Jugoslavije. Poslednju Štafetu nakon Brozove smrti uručila je Ramonda Borošaj, učenica iz Gnjilana. 1988.godine doneta je odluka da se prekine sa organizovanjem sleta i štafete. Bio je to nagoveštaj onoga što će ubrzo nakon toga uslediti -raspada zajedničke države a samim tim i raspada snova o bratstvu i jedinstvu naroda na teritoriji SFRJ.

Postoje i danas građani koji se uprkos građanskim ratovima koji su nas devedesetih zadesili osećaju Jugoslovenima i sa nostalgijom se sećaju svega vezanog za period zajedničkog življenja. Mnogi od njih na današnji dan obilaze Kuću cveća u Beogradu gde je Broz sahranjen da mu odaju počast i obeleže njegov rođendan.  A kad je o rođendanu Josipa Broza Tita reč, on zapravo nije 25.maja već sedmog, ali je kako neki izvori navode zabuna nastala pošto je kao ilegalac koristio lažna dokumenta u kojima se kao datum njegovog rođenja navodio upravo 25.maj.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 33 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 36 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 44 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 48 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend