Društvo Politika

Dan zastave u Nišu, pojedini građani u dolasku predsednika Vučića vide predizbornu kampanju

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se 15. septembra. Državna ceremonija biće održana u hali Čair sa početkom u 18 časova, kada se očekuje i dolazak predsednika Aleksandra Vučića. Pojedine Nišlije veruju da je predsednikov ponovni dolazak u Niš u okviru iste nedelje deo predizborne kampanje.

Sproveli smo anketu među građanima Niša o tome da li znaju šta se danas obeležava i kako tumače istaknute zastave koje se, osim u gradu, nalaze i na autobusima. Nišlije različito tumače današnji praznik, a nekima je sumnjiv i dolazak predsednika.

Jedna sagovornica kaže da ne zna koji praznik se obeležava, te da nije videla zastave. „Prošla sam pored Čaira i videla sam da je sve zatvoreno”, navodi ona. Dolazak predsednika komentariše „kao predizbornu kampanju”.

Druga Nišlijka zna šta se obeležava. „Nemam ja ništa protiv toga, to je moja zastava”, navodi ona o istaknutim zastavama.

Još jedna građanka zna koji je praznik u pitanju, ali joj to nije važno. „Zašto do sada nismo obeležavali nego sada? Ne razumem”, navodi ova sagovornica. „Mislim da su razlog izbori i stranka”, zaključuje ona o prazniku i dolasku predsednika.

Pojedini mladi nisu znali koji praznik se obeležava, niti su imali posebno mišljenje o zastavama u gradu.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski čestitala je Nišlijama praznik koji se obeležava od 2020. godine putem zvanične stranice Grada Niša i pozvala građane da budu „barjaktari slobode”. Ujedno je na koferenciji za medije na sednici Gradskog veća pozvala građane da se okupe ispred hale Čair i time zahvale državnom rukovodstvu što se centralna manifestacija odvija u Nišu. Pojedinim građanima sve ovo bilo je sumnjivo, te se na društvenim mrežama pitaju da li je reč o državnom ili stranačkom skupu.

Prema informacijama koje su za sada nezvanične, radnici javnih ustanova pozivaju se da prisustvuju ceremoniji ispred hale, o čemu će biti reči i na protestu protiv nasilja. Kako nezvanično saznaje City smart, i članovi folklornog društva u obavezi su da dođu.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Pete Townsend
Za 2 minuta

Face to Face

Pete Townsend
Rolling Stones
Za 7 minuta

Angry

Rolling Stones
Teddy Swims
Za 10 minuta

What More Can I Say

Teddy Swims
Litany, Oscar Scheller
Za 13 minuta

Playlist

Litany, Oscar Scheller
Purple Disco Machine
Za 15 minuta

Devil in Me (feat. Joe Killington & Duane Harden)

Purple Disco Machine

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend