Društvo

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Foto: Screenshot Youtube / Pravoslavlje
Danas se obeležava Veliki Petak, prema narodnom verovanju, najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je Hristos osuđen i razapet na Golgoti. Vernici pravoslavne crkve danas farbaju uskršnja jaja i strogo poste.

Veliki petak ili Raspeti petak je za vernike podsećanje na žrtvovanje Isusa Hrista zarad svih ljudi. Post je obavezan i strog, te mnogi danas ne jedu ništa, ili su samo na hlebu i vodi.

U pravoslavnim hramovima, na večernjim bogosluženjima  obeležava se vreme smrti i skidanja tel sa krsta. Na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica. Tri puta se, uz zvuke klepala, obilazi oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu, a običaj je da vernici zajedno sa sveštenikom kruže oko crkve sa upaljenim svećama. Plaštanica se potom polaže ispred oltara.

Verovanja su razna. Na današnji dan važi da se ne radi ništa, veruje se da ne valja uzimati eksere, igle, šila i sve drugo oštro i šiljato da se ne bi pozleđivale Isusove rane. Krojači i obućari tog dana ne rade ništa. Takođe bi svaki posao, i van kuće i u kući, treba odložiti i izbegavati bilo kakav rad osim bojenja jaja.

S druge strane, postoje verovanja da bi trebalo pometi kuću i to metlom, a zatim tu metlu baciti kako bi sva zla i nečistoće napustila dom.

Najvažniji posao dana je bojenje jaja. Farbaju se prvo crvena, jer su simbol prolivene krvi Isusove, ali i simbol života koji se rađa. Prvo jaje naziva se „čuvarkuća“, dok se staro zakopava u vinovu lozu ili na drugo mesto gde želimo da bude rodno.

Veruje se da je prvo crveno jaje, lekovito i plodotvorno,  kao i da je zaštita od zlih sila. Ko ne stigne danas, može da oboji jaja i sutra, pre sunca, na Veliku subotu.

Prema verovanjima, ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, ako je toplo i sunčano očekuje se veliki rod voća.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 12 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 9 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 5 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend