Društvo

Danas je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik

Foto: Screenshot Youtube / Pravoslavlje
Danas se obeležava Veliki Petak, prema narodnom verovanju, najtužniji hrišćanski praznik, dan kada je Hristos osuđen i razapet na Golgoti. Vernici pravoslavne crkve danas farbaju uskršnja jaja i strogo poste.

Veliki petak ili Raspeti petak je za vernike podsećanje na žrtvovanje Isusa Hrista zarad svih ljudi. Post je obavezan i strog, te mnogi danas ne jedu ništa, ili su samo na hlebu i vodi.

U pravoslavnim hramovima, na večernjim bogosluženjima  obeležava se vreme smrti i skidanja tel sa krsta. Na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica. Tri puta se, uz zvuke klepala, obilazi oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu, a običaj je da vernici zajedno sa sveštenikom kruže oko crkve sa upaljenim svećama. Plaštanica se potom polaže ispred oltara.

Verovanja su razna. Na današnji dan važi da se ne radi ništa, veruje se da ne valja uzimati eksere, igle, šila i sve drugo oštro i šiljato da se ne bi pozleđivale Isusove rane. Krojači i obućari tog dana ne rade ništa. Takođe bi svaki posao, i van kuće i u kući, treba odložiti i izbegavati bilo kakav rad osim bojenja jaja.

S druge strane, postoje verovanja da bi trebalo pometi kuću i to metlom, a zatim tu metlu baciti kako bi sva zla i nečistoće napustila dom.

Najvažniji posao dana je bojenje jaja. Farbaju se prvo crvena, jer su simbol prolivene krvi Isusove, ali i simbol života koji se rađa. Prvo jaje naziva se “čuvarkuća”, dok se staro zakopava u vinovu lozu ili na drugo mesto gde želimo da bude rodno.

Veruje se da je prvo crveno jaje, lekovito i plodotvorno,  kao i da je zaštita od zlih sila. Ko ne stigne danas, može da oboji jaja i sutra, pre sunca, na Veliku subotu.

Prema verovanjima, ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, ako je toplo i sunčano očekuje se veliki rod voća.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King, Miranda Lambert
Za 0 minuta

Drunk (And I Don't Wanna Go Home)

Elle King, Miranda Lambert
Sparks
Za 4 minuta

Left Out in the Cold

Sparks
Gorillaz
Za 7 minuta

Feel Good Inc

Gorillaz
Gil Scott-Heron
Za 11 minut

The Bottle

Gil Scott-Heron
Galliano
Za 15 minuta

Long Time Gone

Galliano

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend