Društvo

Decu zlostavljaju roditelji i njihovi vanbračni partneri

Centru za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu u toku prethodne godine stigle su 834 prijave porodičnog nasilja. To je smanjenje u odnosu na prethodne godine. Dok je 2018. taj broj iznosio 895, u 2019-oj bilo je 1008 prijava. Ono što je zabrinjavajuće je što su na meti nasilnika, pored odraslih, često deca, ali i stariji ljudi.

Prema podacima ovog centra, od ukupnog broja prijava, 587 odnosilo se na odrasla lica, a 123 na starije osobe. U 82 slučajeva žrtve porodičnog nasilja su bili mladi, u 41 slučaju deca, a jedno lice je nepoznate starosti. Što se tiče vrste prijavljenog nasilja, 502 prijave bile su zbog fizičkog, 329 zbog psihičkog, a tri zbog seksualnog nasilja.

Deca najčešće trpe nasilje od strane roditelja ili vanbračnog partnera oca ili majke. Kada je reč o mladima, njih najčešće zlostavljaju vanbračni ili bivši partneri. Zatim to mogu biti roditelji, brat ili sestra. Nasilnik je u sučaju odraslih osoba u najvećem broju slučajeva bivši partner, kažu podaci Centra za socijalni rad. Potom to može da bude supružnik, vanbračni partner, dete ili brat, odnosno sestra. Starije osobe najčešće su žrtve svoje dece i supružnika, a potom srodnika iz supružnikove porodice. Zabrinjavajuć je podatak da je od 123 prijava za nasilje nad starima u Nišu, čak 57 prijava bilo zbog nasilja dece nad roditeljima.

Postoje mnogi slučajevi gde su deca unutar porodice indirektno izložena nasilju. Takva je situacija kada otac maltretira majku, a deca su svedoci. U nekim slučajevima nasilje se vrši simultano, i nad decom i nad supružnikom. Nadležni već godinama apeluju da se svaka vrsta nasilja prijavi. Najnovija kampanja koja se vodi uključuje i komšije u to. Ona podrazumeva da prijavimo ukoliko znamo da se u našem komšiluku dešava nasilje. Akcija je poznata pod nazivom “Tiče me se” i obraća se direktno komšinicama i komšijama. Oni su često, i pre bliskih prijatelja i članova porodice, prvi svedoci toga da je žena izložena nasilju. Naravno, ova kampanja može se primeniti na nasilje koje se vrši nad bilo kim.

Brojevi telefona na koje se mogu obratiti žrtve nasilja su: 018/521-210 i 018/515-318 – brojevi Sigurne kuće Niš. Mogu se javiti i policiji na broj 192.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 17 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend