Društvo

Defile niških biciklista u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Foto: Pixabay
U nedelju 18. septembra od 11 sati na Trgu kralja Milana biće organizovan Defile niških biciklista. Događaj se organizuje u okviru “Evropske nedelje mobilnosti” sa ciljem da afirmiše korišćenje bicikala u gradskom saobraćaju i skrene pažnju na značaj koji vožnja ovim dvotočkašem ima za zdravlje ljudi, ali i životnu sredinu.

Okupljanje biciklista zakazano je za 10:30 časova na Trgu Kralja Milana, dok će defile krenuti u 11 sati. Biciklisti će se kretati ulicom Vožda Karađorđa, Sinđelićevim trgom, ulicom Nikole Pašića, trgovima Kralja Aleksandra i Pavla Stojkovića, Dušanovom ulicom, bulevarima dr Zorana Đinđića i Svetog cara Konstantina, ulicama 29. Novembra i Pavla Sofrića, sve do keja na Nišavi u Brzom Brodu gde se vožnja završava.

“Pozivamo sve bicikliste, one koji svakodnevno koriste bicikl kao svoje prevozno sredstvo, sportiste, rekreativce, ali i one koji su možda zaboravili na svog starog dvotočkaša, da nam se pridruže u vožnji Nišom”, navode organizatori i podsećaju da je za učešće dece mlađe od 12 godina obavezno prisustvo roditelja ili staratelja.

“Defile niških biciklista“ je manifestacija koju u okviru Nedelje evropske mobilnosti organizuju Grad Niš, Udruženje biciklista „Karavan tim“ i EU Info kutak Niš.

Evropska nedelja mobilnosti održava se svake godine u periodu od 16. do 22. Septembra, a njen osnivač i pokrovitelj je Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a ve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Podsećamo, kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 21 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 10 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend