Društvo

Deo arheološkog nalazišta na Bulevaru Svetog Pantelejmona ostaje otvoreno za javnost, najavljuju nadležni

Foto Dragana Sotirovski zvanična FB stranica
Na trasi Bulevara Svetog Pantelejmona čija je izgradnja nedavno nastavljena, otkriven je rimski vodovod iz 4. veka. Vodovod je otkopan u dužini od 50 metara, a prema najavama čelnika grada jedan deo nalazišta će uprkos izgradnji Bulevara ostati otvoren za javnost.

Vodovod je spajao, kako navode arheolozi Srećkovo vrelo kod Kamenice sa rezervoarom u Gradskom polju u dužini, kako pretpostavljaju od 7,5 kilometara i građen je iz dve faze. Reč je o šestom vodovodu iz rimskog perioda otkrivenim na prostoru naše zemlje i trećem u gradu cara Konstantina.

“Vodovod kreće iz sela Kamenice, prati ovu trasu i silazi, verujemo, negde kod Gradskog polja gde se nalazio rezervoar odakle su tadašnje Nišlije dobijale vodu. Ono što je zanimlivo ovo je šesti vodovod poznat u Srbiji od čega se tri nalaze u Nišu”, objašnjava Dušan Andrejević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

O značaju ovog otkrića za kulturu i istoriju govorio je arheolog Aleksandar Aleksić: “Nakon što je grad u 4. veku doživeo razvoj koji je podstaknut direktno od cara Konstantina, javila se potreba za proširenjem infrastrukturnih kapaciteta, tako da je na ovoj trasi od jednog starijeg vodovoda koji je predstavljen u vidu keramičkih cevovoda, sagrađen pravi gradski rimski vodovod, odnosno akvadukt”.

U cilju zaštite nalazišta iz doba anitičkog Naisusa postignut je sporazum između Grada i Zavoda  za zaštitu spomenika kulture da deo nalazišta ostane otvoreni za javnost.

“Postigli smo dogovor da samo delom preko ovog nalazišta ide Bulevar, a preko trotoara da nalazište ostane otvoreno za naše sugrađane i turiste kako bismo mogli da pokažemo šta je Niš u vreme 4. veka to imao i na koji način se snabdevao zdravom pijaćom vodom”, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Sotirovski je dodala da Grad planira da izmesti ranohrišćanske grobnice koje se nalaze na parcelama kompanije “Beneton”, kako bi one bile otvorene za poetioce.

“Mi ćemo sa njima razgovarati da li postoji kompromisno rešenje, odnosno da li žele da deo parcele ustupe gradu i da taj deo bude otvoren za posetioce, a da istovremeno grad njima omogući da na drugom delu parcele eventualno sa nekim izmenama oni nastave sa svojom invensticijom“, najavila je gradonačelnica.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 22 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 25 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 29 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 37 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend